Direct naar artikelinhoud
Antwerpen

Historisch: tram 1 rijdt weer in ‘t Stad

Historisch: tram 1 rijdt weer in ‘t Stad
Beeld Photo News

Na meer dan 50 jaar kunnen pendelaars opnieuw de tram nemen tot in het noorden van Antwerpen via de Leien. Zaterdag werd de nieuwe lijn 1 feestelijk geopend.

en

“Het heeft veel voeten in de aarde gehad en de nieuwe tramlijn had al lang klaar moeten zijn, maar toch sta ik hier vandaag als een erg gelukkig man.” Het zijn de woorden van Roger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn. Voor het eerst in meer dan vijftig jaar kan er opnieuw een tram genomen worden die je helemaal tot in het noorden van de stad brengt over de Leien. Historisch en daar wilden heel wat mensen getuige van zijn.

Buurtbewoners konden, nadat prominenten de eer kregen als eerste een ritje te maken, kennismaken met de nieuwe tramlijn 1. Een gids gaf tijdens het ritje uitleg over de werken en de haltes die de tram zal aandoen. Ondertussen bezong een koor de nieuwe lijn en werd in de catacomben van premetrostation Opera alles in gereedheid gebracht voor de feestelijke opening. Ook dat nieuwe gedeelte van het tramnetwerk opende zaterdag de deuren.

Er komt ook kritiek op de plannen van De Lijn. “Uiteraard zijn we blij met de komst van de nieuwe tramlijn 1", zegt Erik Heylen van reizigersvereniging TreinTramBus. “Ook de tram naar het Havenhuis is een verbetering voor de bewoners van het Eilandje, die hiermee een rechtstreekse verbinding met het Centraal Station krijgen. Maar de afbouw op andere tramlijnen is bijzonder betreurenswaardig. Al geruime tijd terug werd lijn 12 ingekort, nu kort men ook tram 8 in. Die zal niet meer van P&R Wommelgem naar het Zuidstation rijden, maar onder de Rooseveltplaats keren. De nog jonge tramlijn 70 tussen de Luchtbal en het Eilandje wordt al opnieuw afgeschaft.”