Direct naar artikelinhoud
Stakingen Frankrijk

Weinig beterschap in zicht: verkeer Frankrijk blijft ‘sterk verstoord’, monsterfiles rond Parijs

Donderdag kwamen al minstens 800.000 mensen op straat om te betogen tegen de geplande hervorming van de pensioenen.Beeld AFP

In Frankrijk zal het spoorverkeer ook vandaag nog ‘sterk verstoord’ worden door de staking tegen de hervorming van de pensioenen. Dat heeft de directie van de spoormaatschappij SNCF meegedeeld. Ze raden reizigers aan om hun verplaatsingen met de trein in de mate van het mogelijke te beperken.

en

De aanhoudende staking tegen de pensioenhervorming in Frankrijk heeft in de omgeving van Parijs op maandag honderden kilometers file veroorzaakt. Rond 8 uur ‘s morgens stond er 600 kilometer file, zegt verkeersdienst Sytadin. Normaal is dat de helft.

Ook maandag zijn er stakingen in de Parijse metro en de voorstadstreinen. Het is al de vijfde dag op rij dat er grote hinder is voor het openbaar vervoer. Ook het internationale verkeer is beperkt. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF rijdt slechts een vijfde van de TGV’s of hogesnelheidstreinen.

“Maandag zal nog een zeer moeilijke dag worden voor onze passagiers, want het spoornet zal nog heel sterk verstoord zijn”, zo verklaarde woordvoerster Agnès Ogier zondag. Algemeen gaat de SNCF ervan uit dat “15 tot 20 procent” van de treinen zal rijden. Dat is al iets beter dan vorige week, maar nog steeds verre van een normale dienstverlening. De woordvoerster vreest vooral problemen in de regio van Parijs, waar slechts één op de vijf treinen zal rijden. Ook de TGV-verbindingen en het internationale vervoer zal nog steeds sterk verstoord zijn. 

Ook dinsdag verwacht de SNCF nog niet meteen beterschap. Dan vindt immers een nieuwe algemene stakingsdag plaats. Donderdag kwamen al minstens 800.000 mensen op straat om te betogen tegen de geplande hervorming van de pensioenen. 

Weinig beterschap in zicht: verkeer Frankrijk blijft ‘sterk verstoord’, monsterfiles rond Parijs
Beeld REUTERS

Pensioenhervormingen 

De komende dagen is weinig beterschap in zicht. De staking is gericht tegen de pensioenhervorming van de centrumregering van de Franse president Emmanuel Macron. Voor dinsdag hebben de vakbonden opgeroepen tot nieuw massaprotest. Woensdag wil premier Edouard Philippe de plannen gedetailleerd voorstellen. De pensioenhervorming is een van de prioritaire projecten van Macron. 

Momenteel zijn er in Frankrijk 42 verschillende pensioenstelsels, terwijl de regering naar één uniform systeem met punten wil. Dat is volgens de regering rechtvaardiger, maar tegenstanders vrezen vooral lagere uitkeringen.

“Als we vandaag geen ernstige, diepgaande en progressieve hervorming doen, dan zal morgen iemand anders een echt brutale hervorming doen”, waarschuwde Philippe de stakers. Philippe overlegt zondagavond met president Emmanuel Macron. Secretaris-generaal Philippe Martinez van de vakbond CGT geeft echter geen krimp. “We houden vol tot de hervorming met pensioen gaat”, zei hij zondag. 

Pensioenhervormingen 
Beeld REUTERS