Direct naar artikelinhoud
Vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

▶︎ Wellicht tientallen doden na vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland

De Maori-naam voor White Island is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status.Beeld AFP

Op het Nieuw-Zeelandse vulkaaneiland White Island, een toeristische trekpleister bij het Noordereiland, zijn wellicht tientallen mensen omgekomen bij een vulkaanuitbarsting. Tijdens de uitbarsting waren zo’n vijftig mensen, veelal toeristen, op of in de buurt van het eiland. De politie bevestigde dat er vijf doden zijn gevallen, maar er zijn nog tientallen mensen vermist. Gevreesd wordt dat zij allemaal om het leven kwamen.

Video wordt geladen...

De eerste gewonden werden zo'n drie uur na de uitbarsting aan land gebracht. Oorspronkelijk berichtten lokale media over één dode en zes zwaargewonden, intussen spreekt de politie van Nieuw-Zeeland over vijf doden. Dat zegt adjunct-commissaris John Tims. Maar politie en reddingsteams zijn nog niet ter plaatse kunnen gaan. Dit betekent dat het nog onzeker is hoeveel personen er exact verbleven op het eiland. Er zijn vermoedelijk nog 27 mensen vermist op White Island, maar de hulpdiensten vrezen dat die niet meer in leven zijn.

Het is op dit moment te gevaarlijk voor de hulpdiensten om het eiland te betreden. Dat zegt de politie tijdens een persconferentie. “Het eiland is momenteel bedekt met as en vulkanisch materiaal”, zegt politiecommissaris John Tims.

▶︎ Wellicht tientallen doden na vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland
Beeld AP

De Nieuw-Zeelandse premier Ardern liet eerder op de dag na een kabinetsvergadering weten dat de autoriteiten er vanuit gingen dat zo'n honderd mensen, veelal toeristen, op of in de buurt van het onbewoonde vulkaaneiland waren ten tijde van de uitbarsting. Later werd dat aantal naar beneden bijgesteld tot “minder dan vijftig mensen".

Volgens TVNZ zijn voor de reddingsoperatie zeven reddingshelikopters ingezet, waarvan een enkel om bloed van het ziekenhuis in Auckland naar het lokale ziekenhuis van Whakatane te vervoeren.

White Island, vlak voor de uitbarsting.Beeld GNS SCIENCE VIA REUTERS

Vermiste toeristen

White Island ligt op zo’n 50 kilometer ten noordoosten van het Noordereiland. Het eiland zelf is onbewoond, maar er worden wel toeristische rondleidingen gegeven. Op beelden van een camera die op de krater staat gericht, is te zien dat er mensen lopen vlak voor de vulkaan uitbarst, meldt The New Zealand Herald. Een van gidsen die op het eiland werken, schrijft op Facebook dat hij net het vulkaaneiland verliet toen die uitbarstte. Hij zegt dat collega’s met een tour nog op het eiland waren. “Ik hoop dat ze oké zijn.”

Zo’n 30 tot 38 toeristen van het cruiseschip Ovation of the Seas, dat in de naburige stad Tauranga ligt aangemeerd en vanavond weer zou vertrekken, waren vandaag op excursie naar White Island. Zij zijn nog niet teruggekeerd. Het schip blijft zeker tot morgen in de haven. Dat meldt de New Zealand Cruise Association.

lees verder onder de tweet:

Twitter bericht wordt geladen...

Verhoogde activiteit

De vulkaan wordt constant gemonitord door wetenschappers, die de laatste weken al verhoogde ondergrondse activiteit waarnamen. Het Volcanic Alert Level werd daardoor onlangs nog opgeschaald naar niveau twee. Na de uitbarsting van vandaag is het dreigingsniveau opgeschaald naar niveau vier. Mensen die in Whakatane en omgeving wonen, worden geadviseerd binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten.

De Maori-naam voor White Island is Whakaari. Het is de actiefste vulkaan van Nieuw-Zeeland en heeft een beschermde status. Het onbewoonde eiland is vanwege zijn vulkanische activiteit, zoals rook en kokende modderpoelen, populair onder avontuurlijke toeristen.

Hulpverleners bekommeren zich om een met reddingshelikopter overgebrachte gewonde op het vliegveldje van Whakatane.Beeld AP