Direct naar artikelinhoud
DM ZaptColumn

Zou Eric Goens ‘Het huis’ niet gewoon aftrekken van zijn belastingen?

Eric Goens, vooralsnog niet de eigenaar van het huis uit ‘Het huis’.Beeld VRT - Het Nieuwshuis

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: wie woont er in het huis van Eric Goens?

Het is het best bewaarde geheim in showbizzland. Wie woont er in het huis van Het huis, de interviewreeks van Eric Goens? Tijdens het eerste seizoen op Eén liep de vraag zelfs zo vaak binnen op de klantendienst van de VRT, dat vrt.be er een aparte vraag aan wijdde op haar Frequently Asked Questions-pagina. “Om privacyredenen kunnen we de identiteit van de eigenaar niet onthullen”, stond er toen.

Maar stel je eens voor dat het Eric Goens zélf is? Dat zou toch geniaal zijn? Dan nodigt hij elk jaar een tiental naar zijn gevoel interessante mensen uit voor een uit de hand gelopen logeerpartij. En de rest van het jaar kan hij zijn eigen huis rustig afbetalen op de kap van de belastingbetaler. Die mag trouwens niet klagen, wat dat betreft spreken de kijkcijfers voor zich. (Nog genialer zou zijn dat het huis uit Die huis, de variant van de reeks in Zuid-Afrika, ook het buitenverblijf van de programmamaker is. Maar dat zou overdreven zijn, toch?)

Want laat ons wel wezen. Er wordt weleens lacherig gedaan over Gert Verhulst die zijn eigen boot – en ’s winters ook zijn eigen kasteel – als decor voor zijn eigen talkshow laat fungeren. Maar hij kan de factuur voor kost- en inwoon wel gewoon doorsturen naar VIER. En dat heeft Gertje goed gezien. Je hoeft geen groot econoom te zijn om te weten dat we hier te maken hebben met briljant en op en top Vlaams ondernemerschap.

Provocerende tweet

Maar niet dus bij Goens. Toen Erik Van Looy in seizoen twee over de drempel van de riante villa in Bertem stapte, zei die: “Ik weet niet wie hier woont, maar ik zou hier gerust kunnen wonen.” Dat was een onhandig stukje schooltoneel geweest, mocht die villa in de vastgoedportefeuille van Goens zitten. Bovendien, waarom zou de interviewer dat dan niet gewoon toegeven aan zijn gasten? Uiteindelijk verwacht hij van hen ook om alles open en bloot op tafel te leggen.

En er zijn nog redenen om te geloven dat het pand niet het domicilie van Goens zelf is. Zo slapen de gasten in de masterbedroom, met uitzicht op het prachtige domein rond het landhuis. Wie daar woont, betrekt die slaapkamer allicht zelf. En in die wetenschap laat je lang niet iedereen in je eigen nestje knorren.

Want het is één ding om iemand als Theo Francken in een uur televisie sympathieker te doen lijken dan hij is. Maar wie wil die man in zijn bed? Wie weet wat heeft hij die nacht bij Goens allemaal uitgestoken? Welke provocerende tweet is er vanonder die lakens de wereld ingestuurd? En waren Franckens handen toen boven of onder de lakens?

Ik durf dus gerust concluderen dat het niet Goens zelf is die ’s avonds de lichten van het huis mag doven, er de varkens mag voederen of de vuilbakken mag buitenzetten. Want hoe geniaal dat ook zou zijn, dan had die vrijmoedige Eric dat al lang met zijn publiek gedeeld.

Het huis, dinsdag om 20.40 uur bij Eén.