Direct naar artikelinhoud
Politiek

Informateur Magnette (PS) biedt ontslag aan, koning start consultatieronde

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten ontvangen op het paleis.Beeld Tim Dirven

De federale patstelling blijft. Informateur Paul Magnette (PS) gooit de handdoek in de ring en heeft zijn ontslag aangeboden aan koning Filip. Die houdt in beraad en begint de verschillende partijvoorzitters te consulteren, een manier om tijd te kopen. 

Download de nieuwe app van De Morgen en mis geen enkele update.

Live

  1. Consultatieronde gaat morgen voort

    Koning Filip zet morgen zijn consultaties voort met drie Vlaamse partijen. CD&V wordt om 9 uur verwacht, N-VA heeft een uitnodiging voor 10.15 uur ontvangen en Groen mag om 11.30 uur langs.

    Kersvers CD&V-voorzitter Joachim Coens mag mogen op audiëntie bij koning Filip.Beeld Tim Dirven
  2. Koning ontvangt Rutten

    Na MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ontvangt koning Filip nu ook de voorzitter van de Vlaamse liberalen, Gwendolyn Rutten, op het paleis.

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Koning ontvangt MR-voorzitter

    Koning Filip heeft de kersverse MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ontvangen op het paleis.

    Twitter bericht wordt geladen...

  4. Magnette: 'Aan de kant van de oplossingen'

    "Ik blijf aan de kant van de oplossingen staan", zei Magnette na afloop van zijn onderhoud. "Ik blijf beschikbaar iedereen te helpen een oplossing te vinden."

  5. Koning ontvangt liberalen het eerst

    Geen tijd te verliezen voor koning Filip. Hij ontvangt vandaag nog de eerste partijvoorzitters. Om 16.30 uur wordt de nieuwe voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, op het Paleis verwacht. 

    Drie kwartier later is het de beurt aan Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten. 

  6. Magnette biedt ontslag aan

    Informateur Paul Magnette (PS) gooit de handdoek in de ring en biedt zijn ontslag aan. Koning Filip houdt het ontslag in beraad en zal alle partijvoorzitters ontvangen in een consultatieronde. Een manier om tijd te kopen en een uitweg te vinden uit het federale moeras.

    Beeld Tim Dirven
  7. Magnette aangekomen op paleis

    Informateur Paul Magnette is zonet aangekomen in het koninklijk paleis.

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. N-VA wil confederalisme, maar wat is dat juist?

    Vlaanderen stemt rechts, Wallonië kiest voor een links bestuur. Die tegenstelling werd bij de verkiezingen van 26 mei scherper gesteld dan ooit. Het vormen van een federale coalitie lijkt een huzarenstukje te gaan worden. Voor N-VA biedt het confederalisme de uitweg.

    Maar wat is dat juist?

  9. Wat doet de koning straks?

    Verschillende scenario’s doen de ronde over welke stappen koning Filip straks zet.

    Een consultatieronde: de koning ontvangt alle partijvoorzitters en koopt zo tijd. Ook kan hij een aantal nieuwe voorzitters zoals Joachim Coens (CD&V), Conner Rousseau (sp.a) en Georges-Louis Bouchez (MR) voor het eerst consulteren.

    • Magnette werkt voort: de koning verlengt de opdracht van informateur Paul Magnette (PS) voor een aantal dagen of weken. 

    Een nieuw initiatief: de namen van Patrick Dewael (Open Vld), Koen Geens (CD&V) en zelfs Bart De Wever (N-VA) doen de ronde om het initiatief (informateur, verkenner, bemiddelaar,...) te krijgen van de koning.

    Een formateur: de koning stelt een formateur of een aantal co-formateurs aan om de regeringsvorming aan te vatten. De kans op dit scenario is zeer klein.

  10. Open Vld: 'Werk informateur nog niet voldoende'

    Ook Open Vld en MR lijken niet te willen schakelen naar een officiële formatie. 'We stellen het werk van de informateur op prijs', klonk het na het partijbureau. 'Maar het is volgens onze liberale inschatting nog niet voldoende.' 

    Alexander De Croo bij de start van het Open Vld-partijbureau deze ochtend.Beeld Tim Dirven
  11. De Wever: ‘Mondwassing tegen smaak rood-groene pap’

    Ook tegenover de VRT reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever al op de vorderingen binnen de federale formatie. "Mijnheer Magnette heeft natuurlijk de smaak van de rood-groene pap heel sterk in de mond", klonk het daar. "Maar ik wil de smaak van die rood-groene pap weg en daar zal ik een stevige mondwassing voor proberen te presenteren."

    Of het nog goedkomt, eventueel met hem als informateur, weet De Wever niet.

  12. Wie zit in welke formule?

    Grosso modo twee soorten coalities zouden straks een federale regering kunnen vormen:

    De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

    Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

  13. Devos: 'Op voor opdracht Magnette'

    ‘Het is op voor de opdracht van Paul Magnette (PS), ook omdat hij het spel niet eerlijk speelde’, schrijft politoloog Carl Devos vandaag in zijn column in De Morgen. ‘Wat hij deed, is formeren, eerder dan informeren. Die twee letters zijn geen detail.’ 

    Lees de column van Carl Devos hier.

  14. 'Oplossing moet stabiel en werkbaar zijn', zegt De Croo


    Alexander De Croo (Open Vld)Beeld BELGA

    "De nota van informateur Paul Magnette bindt niemand." Dat heeft Open Vld-vicepremier Alexander De Croo verklaard voor aanvang van het uitgebreid bureau van de Vlaamse liberalen. Hij benadrukt dat een oplossing "stabiel en werkbaar" moet zijn, "en daar is nog werk aan".

    Bij de Vlaamse liberalen buigt het partijbureau, aangevuld met de mandatarissen, zich maandag opnieuw over de situatie. Het is al weken uitkijken welke richting Open Vld inslaat: richting paars-groen of paars-geel. Het is bekend dat daarover de meningen intern verdeeld zijn. Verwacht wordt dat het partijbureau ook daarover vandaag geen uitsluitsel zal brengen.

  15. De Wever: regeringsvorming is moeilijker dan ooit

    "De toegevende houding van Open Vld" aan informateur Paul Magnette heeft volgens N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever "veel schade aangericht". "Mijnheer Magnette heeft natuurlijk de smaak van de rood-groene pap heel sterk in de mond. Hij heeft gezien dat hij de Vlamingen uit elkaar kan spelen en met postjes uit te delen Open Vld al bijna overstag heeft doen gaan", aldus De Wever bij aanvang van het partijbureau van N-VA.

    "Vorige week zei ik: we zitten op 0. Nu stel ik vast dat we ver onder 0 zitten. Degene die nu moet starten en een beleid op tafel moet leggen dat goed is voor Vlaanderen, die start op -20. Magnette heeft gezien dat hij bijna een meerderheid had voor een zeer links beleid. Die schade is gigantisch."

    Bart De Wever.Beeld Photo News
  16. Premier Wilmès: 'Teksten van Magnette zijn nog te links'

    In de opeenvolgende nota's van informateur Paul Magnette (PS), die later vandaag verslag uitbrengt bij koning Filip, zit vooruitgang, maar "niet voldoende". Dat vindt premier en MR-onderhandelaar voor de vorming van een federale regering Sophie Wilmès. De teksten van Magnette zijn "nog te links", zei ze vanochtend op Bel-RTL.

    Op de vraag of de MR in de huidige stand van zaken tot de nieuwe federale regering zou toetreden, is het antwoord volgens Wilmès "neen". Een regering die alleen uit de zes paars-groene partijen bestaat zou over 76 van de 150 Kamerzetels beschikken, wat voor de MR onvoldoende is. Dat zei ook partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez dit weekend al.

    Het is voor Wilmès dan ook duidelijk dat het nog veel te vroeg is om formele formatiegesprekken aan te knopen. De tijd is daarvoor nog niet "rijp", vindt ze.

  17. 'CD&V'er aan zet? Niet aan de orde'

    CD&V lijkt terughoudend om zelf aan zet te komen in de federale formatie. Kersvers voorzitter Joachim Coens vindt dat de bal in het kamp van de N-VA moet worden gelegd.

    "Of er nu een CD&V'er het veld moet worden ingestuurd, is niet aan de orde. De vraag is of die trein van zes (paars-groene, red.) partijen zal vertrekken of niet. Als ze samen een meerderheid hebben, moeten ze zelf weten of ze die voldoende achten", zei Coens in De Ochtend. PS, sp.a, Open Vld, MR, Ecolo en Groen beschikken samen over 76 van de 150 Kamerzetels, amper één zetel op overschot dus.

    Coens hamert op de stabiliteit van het land en op het belang van een goede coördinatie tussen de Vlaamse en de federale regering. In die Vlaamse regering is de N-VA veruit de grootste partij. "Na de PS van Magnette is het misschien goed dat de grootste Vlaamse partij aan zet komt", aldus Coens. Ook bij de federale verkiezingen werd de N-VA de grootste partij van Vlaanderen. 

    Joachim Coens, de nieuwe voorzitter van CD&VBeeld Tim Dirven
  18. Nieuwe MR-voorzitter: 'Met paars-groen redden we het niet'

    De zes paars-groene partijen alleen volstaan niet om formatiegesprekken op te starten. Dat maakt de nieuwe voorzitter van de MR, Georges-Louis Bouchez, duidelijk in een interview met ‘De Tijd’. “We gaan het er de komende vijf jaar niet mee redden, want er is geen stabiele meerderheid”, zegt de Waalse liberale voorzitter. Neemt informateur Paul Magnette (PS) het cdH mee, dan zou zo’n coalitie wel aan 81 zetels komen.

    Bouchez zegt voorts dat het saneren van de begroting niet gepaard mag gaan met een stijging van de belastingdruk. “Ik wil niet dat de middenklasse de prijs betaalt van de vele voorstellen die in de informateursnota staan, zoals een verhoging van de uitkeringen.”

    Georges-Louis Bouchez.Beeld Illias Teirlinck
  19. De bal ligt opnieuw bij de koning

    Informateur Paul Magnette (PS) staat vandaag om halfvier met een nieuw verslag op de stoep bij de koning. Tot zover de zekerheid over wat er vanmiddag gebeurt. Of de PS-voorzitter aanblijft als informateur of het stokje doorgeeft aan een andere pre- of informateur, die keuze lijkt nog niet gemaakt