Geen kerststal in Oostakker door “wegenwerken”

© fvv

Opschudding in Oostakker. Voor het eerst in zowat dertig jaar staat er geen kerststal op het kerkplein. “Hij geraakt er niet door wegenwerken in de buurt.” Maria en Jozef staan noodgedwongen in de regen.

tsa

Ledeberg zet dit jaar geen kerststal. En ook Oostakker moet het zonder doen. De houten stal die het kerkplein al zo’n dertig jaar siert, blijft deze eindejaarsperiode opgeborgen. De standbeelden van Maria en Jozef zijn wel opgesteld, maar staan een hele maand in de regen. Een treurig zicht, klinkt het op sociale media.

Wat is er aan de hand? Overmacht, zegt de Kristelijke Werknemersbeweging (KWB) die de kerststal maakte en elk jaar plaatst. “De zware, houten constructie staat in een stockageruimte in de Bredestraat”, zegt Peter Audenaert. “Maar door de wegenwerken in de buurt geraken we daar niet meer. De straat ligt helemaal open en we zijn bang dat we ons in de modder gaan vastrijden.”

Het is onduidelijk of de kerststal volgend jaar al terugkeert. “Het plein wordt ook aangepakt dus we weten niet of we er dan wel geraken. Tenzij de Stad een bulldozer heeft (lacht).”

Maar op het stadhuis valt te horen dat het plaatsen van kerststallen geen bevoegdheid is van de Stad.

Kindeke Jezus

Opvallend: ook kindeke Jezus ontbreekt in Oostakker. “Hij is jaren geleden gestolen”, zegt Audenaert. “We hebben dan een pop gemaakt en die met plaaster vastgeklonken aan het Mariabeeld. Maar ook die versie is vorig jaar gepikt. Dus voorlopig is het zonder kindje Jezus. Maar misschien vinden we daar tegen kerst nog iets op.”