Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Koning weigert kamp te kiezen: paars-geel krijgt nog een kans

Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld Photo News

De koning heeft Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens, de nieuwe voorzitters van MR en CD&V, aangesteld als informateurs. Het onervaren duo krijgt tien dagen om de kansen van een paars-gele regering te testen. Wordt duidelijk dat N-VA niet mee wil regeren, dan komt paars-groen weer op tafel.

De koning trekt met de aanstelling van Coens en Bouchez CD&V en MR in bad. Beide voorzitters herhaalden steevast dat de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens, PS en N-VA, hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. “Een regering met N-VA blijft ons plan A”, zei Bouchez nog in deze krant. Volgens CD&V heeft de N-VA van Bart De Wever nooit een eerlijke kans gekregen van informateur Paul Magnette (PS).

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Nu komen er twee informateurs aan het roer die dat wel zullen doen. Tenminste: als N-VA nog geïnteresseerd is. Precies dat zal volgens de Vlaamse christendemocraten de komende dagen moeten blijken. Pas als duidelijk kan worden vastgesteld dat een paars-gele regering niet mogelijk is, kan er gewerkt worden aan een paars-groene formule, aangevuld met CD&V. Met andere woorden: de piste waar Magnette de voorbije weken aan werkte is nog niet afgeschreven. In die zin weigert de koning kamp te kiezen.

Werkbare meerderheid

Het was Open Vld die uitdrukkelijk naar beide partijen wees, net omdat ze alle opties openhielden. De Vlaamse liberalen waren de voorbije dagen hopeloos verdeeld over deelname aan paars-groen. Daarom dat Open Vld weigerde dat iemand uit de eigen rangen zou worden uitgestuurd.

Ook de PS kan leven met het duo. Voorzitter Magnette weet dat CD&V nodig is om de paars-groene regering aan een werkbare meerderheid te helpen. De christendemocraten twijfelden nog, maar nu mogen ze zelf vaststellen dat paars-geel niet mogelijk is, zo luidt de redenering.

N-VA-voorzitter Bart De Wever, die nochtans solliciteerde voor de job als nieuwe informateur, lag moeilijk voor de Franstaligen. Maar ook Open Vld stelde zijn veto. Volgens hen heeft De Wever zelf de deur gesloten met zijn harde uithaal maandag. Om de “paars-groene pap” die Magnette in de mond had, zou er “Vlaamse tandpasta” nodig zijn, zei hij. “De schade die de Open Vld-top heeft aangericht is gigantisch”, klonk het.

‘Met open vizier’

“Hopelijk is de paars-groene piste van de baan”, reageert De Wever nu. Hij wil het gesprek met het nieuwe duo “met open vizier” aangaan. De vraag is welke kansen paars-geel nog heeft. Op het socio-economische vlak zijn er zeker raakpunten met MR en CD&V, maar wat met het communautaire? Bouchez, die Belgische vlaggetjes als manchetknopen draagt, zei al meermaals dat over dat onderwerp niet gesproken kan worden. “Dan wordt het plan B”, zei hij. Paars-groen, dus. Nochtans blijft N-VA het thema op tafel leggen.

Het is opvallend dat zowel de twee informateurs nog maar net partijvoorzitter zijn. Coens werd vrijdag pas verkozen, Bouchez een week voordien. Op het allerhoogste niveau hebben ze geen ervaring. Maar met deze formule kalmeert de koning ook de strijd tussen CD&V en Open Vld om het premierschap. Geens nu al aan zet laten komen, zoals her en der werd gesuggereerd, zou geïnterpreteerd kunnen worden als een voorafname in die zin. “Als je hem nu laat doen, marcheert hij recht de Zestien binnen”, valt te horen bij Open Vld.

Voor Rutten tikt de tijd. In maart staan er voorzittersverkiezingen gepland, zodat ze intern kan worden uitgedaagd en het premierschap uit haar handen kan glippen. Die verkiezingen uitstellen, zoals enkele prominente medestanders suggereren, zal moeilijk vallen bij de achterban.

Herlees de liveblog:

Live

  1. Felix Coens neemt het op voor zijn vader

    Felix Coens, zoon van kersvers informateur Joachim Coens (CD&V), neemt het op voor zijn vader: "Ik zou zo graag mijn achternaam veranderen en reageren op die Facebook-reacties", meldt hij op Twitter.

    Twitter bericht wordt geladen...

  2. 'Paars-groene piste hopelijk van de baan'

    "Met de aanstelling van Coens en Bouchez is de paars-groene piste hopelijk van de baan", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een eerste reactie.

    De Wever solliciteerde de afgelopen weken en dagen zelf openlijk naar de post van informateur. "Mijn grootste bezorgdheid is dat Vlaanderen geconfronteerd wordt met bestuur waarvoor de Vlaamse kiezer niet gestemd heeft", herhaalt hij in een persbericht. 

    "Ik heb daarom meermaals mijn bereidheid getoond om een opdracht op mij te nemen. Met de aanstelling van Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez is echter hopelijk de paars-groene piste van de baan." De N-VA houdt zich in elk geval beschikbaar voor de informateurs, zegt De Wever nog. "We zullen constructief en met open vizier meewerken."

    Twitter bericht wordt geladen...

  3. Wie zijn Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez?

    Met Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) heeft koning Filip twee kersverse partijvoorzitters aangesteld als informateurs. Beiden hebben ze nauwelijks ervaring op het allerhoogste niveau.

    Coens werd vrijdag pas verkozen tot partijvoorzitter van de Vlaamse christendemocraten. In de tweede stemronde om het partijvoorzitterschap van CD&V haalde de burgemeester van Damme het nipt, met 53 procent, van Sammy Mahdi. Op papier had hij alles mee om CD&V-voorzitter te worden: een CVP-stamboom (als zoon van gewezen onderwijsminister Daniël Coens), de zegen van ‘de standen’ en van het partijapparaat. Hij gold als de ervaren stuurman tegenover de jonge beeldenstormer Mahdi.

    Twintig jaar geleden zag Joachim Coens het partijvoorzitterschap van CD&V aan zijn neus voorbijgaan. Nu is hij dan toch de onbetwiste leider van de christendemocraten. Dat leiderschap wil hij niet invullen als scorende spits, maar als coach. Die rol speelde hij de voorbije jaren ook al als topman van de haven van Zeebrugge. “Dit is een nieuwe start voor de christendemocratie. Ik heb er heel veel zin in”, sprak Coens in zijn sobere overwinningsspeech.

    Joachim Coens vlak na zijn overwinning op de voorzittersverkiezingen van CD&V.Beeld Tim Dirven

    Een week eerder werd Georges-Louis Bouchez verkozen als nieuwe voorzitter van de Franstalige liberalen. De 33-jarige Bouchez was topfavoriet en won de voorzittersverkiezingen zonder brokken. Hij heeft Elio Di Rupo als politieke voorbeeld en is beste maatjes met Theo Francken (N-VA). Hij noemt zichzelf belgicist, maar wil graag een regering vormen met de N-VA. 

    “Het blijft ons plan A”, zei hij daarover al. “De twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens moeten in de regering zitten.”

    Bouchez is allesbehalve onbesproken. Zijn voorstellen en ideeën wekken geregeld verbazing of afwijzing los, ook binnen zijn eigen partij. Voorbeelden zijn zijn pleidooi voor de legalisering van cannabis of uitspraken over het ontbreken van een verwijzing naar de christelijke roots van Europa in de preambule bij de Europese grondwet.

    Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld Illias Teirlinck
  4. Wie zou in welke formule zitten?

    De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

    Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

  5. 'Nieuwe informateurs zullen alle pistes onderzoeken'

    Kersvers federaal informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez zullen "alle pistes onderzoeken". Dat valt te horen bij CD&V. Dus ook een paars-gele coalitie - in plaats van een paars-groene - behoort weer volop tot de mogelijkheden.

    De twee kersverse informateurs brengen op 20 december verslag uit bij de koning.

    CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld Photo News
  6. Waarom de koning voor Coens en Bouchez kiest

    De koning heeft Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens, voorzitters van MR en CD&V, aangesteld als informateurs. Ze krijgen tien dagen de tijd, tot 20 december, om meer zicht te krijgen op hoe een nieuwe regering er zou uitzien. Het is opvallend dat beide informateurs nog maar net partijvoorzitter zijn. Coens werd vorige vrijdag pas verkozen, Bouchez een week voordien. De twee hebben nauwelijks ervaring op het allerhoogste niveau. Ze gaan zowel de paars-gele piste, met N-VA, onderzoeken, als de paars-groene, zonder de Vlaams-nationalisten.

    Het was Open Vld die uitdrukkelijk naar beide partijen wees. De partij is verdeeld over de paars-groene formule waar PS-voorzitter Paul Magnette de voorbije weken aan werkte. Een deel van de partij wilde absoluut eerst proberen met de N-VA. Zij wezen de verantwoordelijkheid af om nu iemand uit eigen rangen het veld in te sturen.

    CD&V en MR hebben de voorbije weken alle pistes opengelaten. Door hen uit te sturen, laat de koning de keuzes voor een van de twee formules nog in het midden.

    Nu worden de twee partijen mee in bad getrokken. Beide voorzitters herhaalden de voorbije dagen en weken steevast dat de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens, PS en N-VA, hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. “Een regering met N-VA blijft ons plan A”, zei Bouchez nog in deze krant. Pas als duidelijk kan worden vastgesteld dat een paars-gele regering niet mogelijk is, kan er gewerkt worden aan een regenboogformule, met socialisten, liberalen en groenen, aangevuld met CD&V.

    N-VA-voorzitter Bart De Wever als nieuwe informateur lag moeilijk voor heel wat Franstalige partijen. Maar ook Open Vld stelde zijn veto. Volgens hen heeft De Wever zelf de deur gesloten met zijn harde uithaal gisteren. Om de “paars-groene pap” die Magnette in de mond had weg te wassen, zou er “Vlaamse tandpasta” nodig zijn. Hij zei ook dat de schade die de Open Vld-top had aangericht door mee te gaan in zijn plannen, “gigantisch” was.

    Met deze formule kalmeert de koning ook de spanningen tussen CD&V en Open Vld. De twee partijen verwijten elkaar dat ze uit zijn op het premierschap: Rutten voor de liberalen, Koen Geens voor de CD&V. Geens nu al aan zet laten komen, zoals her en der werd gesuggereerd, zou geïnterpreteerd kunnen worden als een voorafname in die zin. "Als je hem nu laat doen, dan is hij vertrokken voor de Zestien", klinkt het bij de liberalen.

  7. Coens en Bouchez informateurs

    Koning Filip heeft partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) aangesteld als informateurs. Ze moeten op 20 december verslag uitbrengen van hun opdracht.

    Partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR).Beeld Photo News
  8. Coens en Bouchez op audiëntie

    Koning Filip ontvangt op dit moment partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) op het paleis. Krijgen zij straks een opdracht?

    Twitter bericht wordt geladen...

    Georges-Louis Bouchez, voorzitter van de MR.Beeld Tim Dirven
  9. ‘Audiëntie om 18u50’

    De koning zou om 18u50 een gast ontvangen, zo tweet de chef politiek van Le SoirMartine Dubuisson.

  10. Koning rondt laatste consultatie af

    François De Smet, voorzitter van DéFI, wordt als laatste ontvangen op het Koninklijk Paleis. Koning Filip rondt daarmee de consultatieronde af. Bekijk hieronder wat de mogelijke scenario's zijn over welke stappen de vorst vandaag of morgen zal zetten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  11. Rousseau ontvangen op Paleis

    Sp.a-voorzitter Conner Rousseau is gearriveerd op het Koninklijk Paleis. Om 17.15 uur staat de voorzitter van DéFI als laatste geprogrammeerd. Het is afwachten of koning Filip daarna al een initiatief zal nemen.

    Beeld BELGA
  12. Wat beslist de koning? U zult het als eerste weten

    Download nu de nieuwe app van De Morgen en krijg meteen een melding bij belangrijk nieuws.

    Of ontvang DM Breaking in uw mailbox:

  13. Wat doet de koning?

    Verschillende scenario’s doen de ronde over welke stappen koning Filip vandaag of morgen zet.

    • Hij vraagt Magnette om voort te werken: Filip vraagt ontslagnemend informateur Paul Magnette (PS) om nog even voort te werken. Meer dan tijd kopen zou die opdracht echter niet zijn. De kans op dit scenario is dan ook klein.

    Open Vld aan zet: de koning vraagt een Vlaamse liberaal - bijvoorbeeld Patrick Dewael - om initiatief te nemen. Open Vld staat echter niet te springen voor dit scenario.

    CD&V aan zet: de koning vraagt een christen-democraat - bijvoorbeeld Koen Geens - om de federale patstelling te doorbreken. CD&V wil echter eerst N-VA een paars-gele coalitie laten uitzoeken.

    Bart De Wever aan zet: de N-VA-voorzitter hengelde meermaals naar initiatief van de koning. Zo zou de vorst De Wever een paars-gele coalitie kunnen laten onderzoeken. Tegenstanders van dit scenario argumenteren dat de paars-gele coalitie reeds onderzocht werd door preformateurs Bourgeois en Demotte.

    Een onverwachte zet: regeringsvormingen in België zijn altijd onvoorspelbaar. Het zou niet de eerste keer zijn dat een koning een onverwachte zet uit zijn hoed tovert.

  14. ''t Is gebeurd'

    Om 16.30 uur wordt Conner Rousseau, de nieuwe voorzitter van sp.a, verwacht op het paleis. Dat liet hij zelf aan zijn Instagram-volgers weten met de woorden: "Tis gebeurd, kga naar Filip sebiet."

    Met een screenshot maakte Rousseau duidelijk dat hij telefoon had gekregen van een nummer dat als 'Konklijk Paleis - Bij De fluppe' in zijn adresboek staat. Rousseau staat erom bekend intensief gebruik te maken van de sociale media en de jongerentaal daarbij niet te schuwen. “Ik wil authentiek communiceren”, zegt de sp.a-voorzitter daar zelf over.

    Een Instagram-story van sp.a-voorzitter Conner Rousseau.Beeld rv
  15. Ook Ecolo, cdH, sp.a en Défi nog op de koffie

    Om 15 uur is het de beurt aan Ecolo om bij koning Filip langs te gaan, terwijl het cdH een uitnodiging voor 15.45 uur kreeg. Drie kwartier later mag sp.a langskomen op het Paleis. DéFI staat om 17.15 uur als laatste geprogrammeerd. Het is afwachten of de vorst daarna een initiatief zal nemen.

  16. Almaci aan de beurt

    Na Joachim Coens (CD&V) en Bart De Wever (N-VA) is het nu de beurt aan Groen-voorzitter Meyrem Almaci om langs te gaan bij koning Filip.

    Meyrem Almaci (Groen) bij koning Filip.Beeld Photo News
  17. Koning moet op zoek naar opvolger Magnette: niemand wil springen

    PS-voorzitter Paul Magnette heeft zijn opdracht als informateur ingeleverd bij de koning. Die wint wat tijd door eerst de partijvoorzitters te zien. Komt N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet?

  18. Ook sp.a-voorzitter Rousseau naar de koning

    Om 16.30 uur deze namiddag komt ook de nieuwe voorzitter van sp.a, Conner Rousseau, langs bij de koning.

    Beeld Photo News
  19. Coens: 'Beetje verontrust over negatieve signalen'

    Kersvers CD&V-voorzitter Joachim Coens ging eerder vandaag langs bij koning Filip. Aan het paleis liet hij tegenover aanwezige journalisten verstaan dat N-VA wat hem betreft haar kans moet krijgen in de federale formatie. Al toonde hij zich ook ongerust over de 'negatieve signalen' van N-VA-voorzitter De Wever.

  20. Federale vooruitgang boeken? Dat was nu ook weer niet de bedoeling

    Bij de vorming van de federale regering moeten urgentie en probleemoplossing het nog altijd afleggen tegen tactiek en vertraging, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout in zijn standpunt.

  21. De Wever bij koning

    N-VA-voorzitter Bart De Wever is aangekomen bij koning Filip.

  22. Calvo: 'Werk van voorbije weken niet weggooien'

    Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo wil niet dat het werk van informateur Paul Magnette in de prullenbak belandt. "Het zou jammer zijn om het werk van de voorbije weken overboord te gooien", zei hij in De Ochtend op Radio 1. "De ingeslagen weg is de enige kans op succes", aldus Calvo. "Magnette heeft in de afgelopen vier weken meer gedaan dan zijn voorgangers de voorbije zes maanden."

    Calvo is niet happig op een scenario waarbij N-VA-voorzitter Bart De Wever nu aan zet komt. Dat zou volgens Calvo eerder een "stap achteruit" betekenen. Zijn Ecolo-collega Jean-Marc Nollet gaat nog een stap verder en bestempelt een mogelijke opdracht voor De Wever als "een fundamentele fout". "Zijn enige doel is om tijd te winnen, zich te profileren in de verkiezingscampagne en de Open Vld te verdelen", zegt Nollet. 


  23. Schrijf je in voor onze politieke nieuwsbrief

    De Morgen verzamelt het belangrijkste politieke nieuws in een politieke nieuwsbrief. Schrijf je nu in.

  24. Voor CD&V moet N-VA aan zet komen

    CD&V blijft erbij dat N-VA nu aan zet moet komen om paars-geel uit te testen. “N-VA is de grootste Vlaamse partij. Het lijkt me logisch dat zij de mogelijkheid krijgen om nu aan zet te komen. De partij heeft het initiatief gevraagd, het is logisch dat zij het dan ook krijgen”, verklaarde Vlaams minister van Media Benjamin Dalle vanochtend op Bel RTL. 

  25. Coens bij de koning

    Kersvers CD&V-voorzitter Joachim Coens is aangekomen bij de koning. Later vandaag volgen nog N-VA-voorzitter Bart de Wever en Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

    Beeld Photo News
  26. Wie zit in welke formule?

    De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

    Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

  27. Breaking nieuws? U hoort het van De Morgen

  28. Algemeen belang

    De afstand tussen de grote demoniseringsverhalen en de feiten is groot, schrijft Paul De Grauwe in zijn column. Als die afstand niet verkleint, wordt het land onbestuurbaar. Hopelijk zijn er politici te vinden die iets geven om het algemeen belang en die bereid zijn die verhalen in de prullenmand te gooien. 

    Paul De Grauwe.Beeld Thomas Sweertvaegher
  29. Vlaming aan zet?

    Hoe moet het nu verder? Door op de pauzeknop te drukken, kan de koning wat rust brengen. Er wordt gehint om nu een Vlaming aan het werk te zetten. Aan Franstalige kant is er tussen PS, MR en Ecolo een zekere verstandhouding gegroeid, de gesprekken blokkeren aan Vlaamse kant. Maar wie voelt zich geroepen om kamikazepiloot te spelen?

  30. Koning zet consultaties voort

    Koning Filip zet dinsdagvoormiddag zijn consultaties voorts met drie Vlaamse partijen. De CD&V wordt om 9 uur verwacht, N-VA heeft een uitnodiging voor 10.15 uur ontvangen en Groen mag om 11.30 uur langs.

    Maandagnamiddag had informateur Paul Magnette de koning gevraagd om van zijn opdracht te worden ontheven. Koning Filip hield zijn antwoord in beraad en nodigde maandag nog de voorzitters van beide liberalen partijen uit.