Bloemenkunstenaar overleden in China: “Gelukkig stierf hij tussen de bloemen”

© frederiek vande velde

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De beroemde Gentse floral designer Stijn Simaeys (42) is afgelopen weekend in China overleden. Tijdens de voorbereiding van een tentoonstelling begaf zijn hart het plots. “Het is een troost dat hij stierf tussen de bloemen”, zegt zijn moeder, Rita Gevaert.

Sander Luyten

Stijn Simaeys was een begrip in de wereld van bloemen en planten. Tot ver buiten de Belgische landsgrenzen stelde de bloemenkunstenaar zijn creatieve stukken tentoon en gaf hij workshops.

Het nieuws van zijn overlijden sloeg in als een bom. Via de sociale media kwamen van overal ter wereld steunbetuigingen aan vrienden en familie.

In elkaar gezakt

De Gentenaar was in China een tentoonstelling aan het voorbereiden toen hij zich plots onwel voelde en in elkaar zakte. Simaeys werd nog naar het ziekenhuis gebracht, maar de dokters konden niets meer voor hem doen. “Vermoedelijk kreeg hij iets aan zijn hart, maar het kan evengoed een trombose geweest zijn. Wat maakt het uit? Ik krijg er mijn zoon niet mee terug”, reageert zijn moeder aangeslagen.

Rita Gevaert vindt troost in de gedachte dat haar zoon stierf terwijl hij bezig was met zijn passie. “Beter dat hij sterft tussen de bloemen dan in een ongeval. Alleen jammer dat we nog tien dagen moeten wachten op zijn lichaam. Nu is Stijn zo ver en zo alleen. Het wringt ook een beetje dat hij in het buitenland meer erkenning kreeg dan in zijn eigen stad en geen kans meer heeft daar iets aan te doen.”

Bij de organisatie van de Floraliën Gent reageerden ze in elk geval aangeslagen op het nieuws dat een van hun beste ontwerpers er niet meer is. Project manager Pieter Toebaert werkte sinds 2010 samen met Simaeys. “Zijn dood is een mokerslag voor iedereen in de florale wereld. Stijn was niet alleen enorm getalenteerd, maar ook steeds enthousiast en menselijk.”

Simaeys moest binnenkort bloemstukken maken in onder meer Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Kroatië. “Er is helaas niemand om die werken voor hem te maken. Er is geen opvolging”, zegt zijn moeder.

Simaeys had geen kinderen. Behalve zijn moeder laat hij ook zijn echtgenote, broer en zus achter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen