Direct naar artikelinhoud
SeksismeUpdate

▶ Al meer dan 300 klachten tegen Jeff Hoeyberghs na seksistische opmerkingen, plastisch chirurg denkt niet aan excuses

Beeld Joel Hoylaerts / Photonews

Het Centrum voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft sinds maandagavond al meer dan 300 klachten ontvangen tegen plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs. Die liet tijdens een lezing bij studentenvereniging KVHV afgelopen week een reeks seksistische opmerkingen vallen. Ondertussen is de chirurg niet van plan om zich te excuseren, zegt hij in een reactie aan VTM NIEUWS.

Video wordt geladen...

Het IGVM heeft het over een “uitzonderlijk groot aantal meldingen” over de presentatie die Hoeyberghs vorige week woensdag gaf. “Het hoge aantal meldingen, meer dan 300 op het moment van schrijven, toont overtuigend de grotere maatschappelijke gevoeligheid voor de problematiek van seksistische discours aan”, zegt het instituut. Dat neemt de meldingen “ten harte” en “onderzoekt ze in het licht van de Gender- en Seksismewet”. Zolang dat onderzoek loopt, zal het IGVM niet verder communiceren over de zaak.

Ook Vlaams Parlementsleden Katia Segers en Hannelore Goeman dienden klacht in. “Omdat we dergelijke seksistische, vrouwonterende - ja achterlijke - praat niet mogen tolereren, niet als vrouw, niet als man”, laat Segers via Twitter weten.

Twitter bericht wordt geladen...

In de klacht zeggen Segers en Goeman dat Hoeyberghs tijdens de lezing “de ene ranzige uitspraak over vrouwen na de andere” deed. Ze hebben het over een “een resem seksistische uitspraken” en “vormen van rabiate vrouwenhaat die niet alleen degoutant maar volgens ons ook strafbaar zijn”.

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging KVHV gaf Hoeyberghs afgelopen week een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen” en “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.”

Lobotomie

Die uitspraken en de beelden van de lezing hebben de voorbije dagen op sociale media heel wat stof doen opwaaien. “Kan iemand aub dit heerschap naar een goeie plastische chirurg sturen voor liposuctie en naar een neurochirurg voor lobotomie...welke vrouw wil daar nu mee omgaan?”, reageerde algemeen directeur van Child Focus Heidi De Pauw. 

Ook vanuit de politieke wereld komen er heel wat verontwaardigde reacties. “Vrouwen willen vooral dat gore seksisten als jij ophoepelen, Jeff”, tweette Groen-volksvertegenwoordiger Jessika Soors.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook Kamerlid voor N-VA Valerie Van Peel reageerde via Twitter. “Ik wens Jeff Hoeyberghs veel beterschap. Het moet niet gemakkelijk zijn om met zoveel angst voor vrouwen door het leven te gaan. We overklassen hem dan ook allemaal”, aldus Van Peel. “Zulke uitspraken komen meestal van mannen die niet aan hun trekken komen. Voor dit soort ideeën is er geen plaats meer”, tweette haar partijgenoot Assita Kanko.

Federaal minister Maggie De Block: “Een arts die zo over vrouwen spreekt? Pure schande.” Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten noemde de uitspraken gisteravond “degoutant”. 

Nieuwe protestactie

De Universiteit Gent heeft zich eerder al gedistantieerd van de uitspraken en onderzoekt de zaak. Vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa en twee andere studentenverenigingen vragen de UGent de erkenning van organisator KVHV definitief in te trekken of de studentenclub op zijn minst te schorsen. Ze krijgen daarvoor steun uit vakbondshoek. Vrijdagochtend plannen de verenigingen een nieuwe protestactie.

Video wordt geladen...

KVHV: ‘Doel bereikt: debat was geopend’

De Gentse studentenclub reageert op de heisa met een post op zijn Facebookpagina. “Zoals de traditie wil nodigde het KVHV dus opnieuw iemand uit die een zeer sterke mening heeft over huidige maatschappelijke problemen. Het doel is uiteraard om daarmee onderwerpen in het debat te gooien die onder normale omstandigheden onbespreekbaar zouden zijn”, aldus KVHV-Gent.

Dat Hoeyberghs controversiële zaken heeft gezegd, ontkent de studentenclub niet. “Dat heel wat mensen, ook in de zaal, zich daar niet in konden vinden evenmin. Maar het doel van het KVHV was bereikt: het debat was geopend en na de lezing is er nog fel verder gedebatteerd over wat dokter Hoeyberghs tijdens de lezing verteld had.”