Direct naar artikelinhoud
Impeachment Trump

Democraten versnellen impeachment-procedure tegen Trump: twee aanklachten geformuleerd

President Trump tijdens de hoorzitting maandag in het Witte Huis.Beeld EPA

President Trump moet worden aangeklaagd omdat hij zijn macht heeft misbruikt en het onderzoek van het parlement naar de Oekraïne-affaire heeft gedwarsboomd. Deze twee aanklachten hebben de Democraten bekendgemaakt na een onderzoek van bijna drie maanden.

Met de staat van beschuldiging koersen de Democraten af richting een stemming over de afzettingsprocedure in het Huis van Afgevaardigden. De stemming wordt zeer waarschijnlijk volgende week gehouden, waarna begin volgend jaar de rechtszaak tegen Trump volgt in de Senaat.

“De president heeft onze nationale veiligheid schade toegebracht”, aldus Jerrold Nadler, de voorzitter van de commissie Justitie van het Huis die de aanklachten bekendmaakte. “Hij ziet zichzelf als iemand die boven de wet staat. Wij moeten duidelijk zijn, niemand, ook niet de president, staat boven de wet.” Democratisch leider van het Huis Nancy Pelosi zei dat Trump moet worden aangeklaagd omdat hij “een voortdurende bedreiging vormt voor onze democratie”.

De aanklachten werden bekendgemaakt na koortsachtig overleg maandagavond en dinsdagochtend tussen Pelosi en partijgenoten die het impeachmentonderzoek hebben geleid. Het overleg volgde op de laatste, meer dan tien uur durende hoorzitting in het Huis. Die draaide om de vraag of Trump in de fout is gegaan toen hij in juli de Oekraïense president Zelenski vroeg een corruptieonderzoek te beginnen naar oud-vicepresident Joe Biden en diens zoon Hunter.

Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, overlegde maandag tot in de late uurtjes over de aanklachten tegen Trump.Beeld REUTERS

Terwijl de Republikeinen opnieuw benadrukten dat afzetting van Trump een groot schandaal zou zijn, betoogden de Democraten tijdens de hoorzitting dat de president zich schuldig heeft gemaakt aan “ernstige misdaden” die de Grondwet noemt als reden voor impeachment. “President Trumps aanhoudende pogingen om een ander land te dwingen hem te helpen bij zijn bedrog om een verkiezing te winnen, vormen een overduidelijke bedreiging voor onze eerlijke verkiezingen en nationale veiligheid”, aldus Daniel Goldman, de onderzoeker van de commissie Inlichtingen van het Huis.

‘Politieke waanzin’

Nadat Goldman de president had beschuldigd van een “ongekende campagne van belemmering van het Congres”, door cruciale getuigen niet te laten verschijnen, werd het maandag duidelijk dat de Democraten Trump deze twee aanklachten ten laste wilden leggen. Een president kan volgens de Grondwet alleen worden afgezet als hij zich schuldig heeft gemaakt aan “hoogverraad, omkoping en andere ernstige misdaden”, zoals machtsmisbruik.

De afgelopen weken leek het erop dat de Democraten Trump ook omkoping ten laste wilden leggen. Zij betoogden tijdens de hoorzittingen steeds dat de president militaire hulp aan Oekraïne achterhield om Kiev over te halen Biden en zijn zoon te onderzoeken. Pelosi en haar partijgenoten hebben nu hiervan afgezien. Ook lag belemmering van de rechtsgang op tafel, doelend op Trumps tegenwerking tijdens het Rusland-onderzoek. 

Vlak voor de Democraten de aanklachten bekendmaakten, twitterde Trump: “Het is ronduit politieke waanzin om een president in staat van beschuldiging te stellen die heeft gezorgd voor een van de meest succesvolle presidentschappen ooit. En nog belangrijker: die niets verkeerds heeft gedaan.” Om uit te halen naar de Democraten wil Trump de komende dagen campagne voeren in Democratische staten, zoals Wisconsin, die hem in 2016 steunden en zijn verkiezing mogelijk maakten.