Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is een voorstander van de geheime deals. Onder haar bewind nam het aantal deals explosief toe.
Volledig scherm
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is een voorstander van de geheime deals. Onder haar bewind nam het aantal deals explosief toe. © Photo News

Doorbraak in strijd tegen geheime farmadeals

Er komt binnenkort een einde aan de strikte geheimhouding rond de prijzen van bepaalde dure geneesmiddelen in ons land. In de Kamer werd een wetsvoorstel goedgekeurd dat het parlement inzage geeft in meer dan 200 geheime deals die de voorbije jaren zijn afgesloten tussen de overheid en farmabedrijven. “Voortaan zullen we kunnen controleren of die deals ook écht goed zijn voor het gezondheidsbudget.”

18 reacties

  • claes bruno

    4 jaar geleden
    Waarom moet je korting krijgen op Lucentis als Avastin "10 keer" goedkoper is? Ik heb zelf jaren injecties gekregen met Lucentis en heb me daar blauw aan betaald, terwijl Avastin hetzelfde product is? Merci Maggy
  • Dieter Nelizzen

    4 jaar geleden
    het feit alleen al dat pharmareuzen de macht hebben te "onderhandelen" met de ztaat, baart mij al zorgen eigenlijk.
  • Jonas Buyle

    4 jaar geleden
    Het is dus onder De Block dat deze handel explosief gestegen is. Is dat in andere landen ook het geval? Hoe sterk zijn de lobbyisten eigenlijk en hoe zwak zijn onze politici? Die poppenkast gaat echt niet blijven duren ze, en het zal niet uit zichzelf ophouden, wat een tijden.
  • Ives Ameel

    4 jaar geleden
    We zullen wat te zien krijgen en weten hoe er met de gezondheid van de mensen gesjoemeld wordt. Dat een farma bedrijf goed verdient tot daar maar denk dat we nogal onze ogen zullen opentrekken. Uiteraard zal alles gedaan worden om niets aan het daglicht te brengen.
  • Gino Herbosch

    4 jaar geleden
    Er waren in het verleden al meerdere farmabedrijven die hun aandacht verschoven naar andere activiteiten. Enkelen ontwikkelden voorheen nochtans medicijnen die de mensheid echt heeft bijgestaan. Sommige al in belangrijkere mate dan andere. Een van hun voornaamste drijfveren om voortaan af te zien van onderzoek en ontwikkeling in farma is precies een toenemende inmenging in hun strategie en prijszetting. Inzage in hun afspraken kan nog meer farmabedrijven ontmoedigen om ermee door te gaan.