AP
Volledig scherm
© AP

IJs Groenland smelt 7 keer sneller dan verwacht: 400 miljoen mensen zullen bedreigd worden door overstromingen

Het ijs op Groenland smelt zeven keer sneller dan aanvankelijk gedacht. Sinds 1992 heeft Groenland liefst 3.800 miljard ton ijs verloren en dat heeft catastrofale gevolgen voor de stijging van het zeeniveau. Dat blijkt uit een nieuwe, alarmerende studie van 96 wetenschappers van 50 instellingen. Het wetenschappelijk tijdschrift Nature publiceert vandaag de belangrijkste resultaten van het onderzoek.

33 reacties

  • Patrick Somers

    4 jaar geleden
    Wetenschappers zeggen dat de planeet bewoonbaar is voor circa vier miljard mensen.we zitten nu bijna tegen het dubbele. Wat denk je voor een impact dat geeft. Gewoon overbevolking op de planeet en die zal zich wreken!
  • Jan Jets

    4 jaar geleden
    Klimaatontkenners hun excuus: de natuur is zo de mens heeft daar niks met te maken. Ook van klimaatontkenners: Er zijn te veel mensen. Tja wat kun je daar nog op zeggen ?
  • De Waen Luc

    4 jaar geleden
    De grootste gletsjer daar groeit net aan...en dat is niet door warmte...
  • Ferdinand Engelbeen

    4 jaar geleden
    De gemiddelde globale stijging op basis van getijdenmetingen is al 130 jaar rond 2 mm per jaar. Op basis van satellietmetingen rond 3 mm/jaar. In de getijdenmetingen is geen versnelling te zien, in de satellietmetingen nauwelijks, maar daar is een boost van de 2016 super El Niño mee voor verantwoordelijk, dus nog even afwachten. Die twee soorten metingen zijn niet vergelijkbaar, mag je dus nooit mengen, wat het Australische CSIRO dus wel deed om een versnelling te "fabriceren"...
  • Nick Lersberghe

    4 jaar geleden
    @Marie Vandam Over de naam zijn er verschillende mogelijkheden. Naast het feit dat het zuiden (20% van het eiland) groen wordt in de zomer, kan het ook liggen aan een misvertaling van 'Gruntland' (grond-land) of een manier om kolonisten aan te trekken. Groenland is veel groter dan je denkt, er heerst allesbehalve 1 enkel klimaat.