Koning stuurt Coens en Bouchez het veld in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Koning Filip heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens en zijn MR-collega Georges-Louis Bouchez aangesteld als informateurs. De twee brengen op 20 december verslag uit aan de koning. De vorige informateur, PS-voorzitter Paul Magnette, gaf zijn opdracht maandag terug aan de koning. Maar die hield de beslissing in beraad, en consulteerde de voorbije twee dagen eerst met de partijvoorzitters van de liberale, socialistische en groene families, aangevuld met die van CD&V, cdH, DéFI en N-VA. Coens en Bouchez mochten vanavond kort voor 19 uur nog eens terugkeren, en zijn nu aangesteld als informateurs, meldt het Paleis.

Met Bouchez en Coens stuurt koning Filip twee relatieve nieuwelingen het veld in. Bouchez zit sinds eind november in het zadel bij de Franstalige liberalen, Coens is afgelopen vrijdag pas verkozen tot CD&V-stuurman.

Zowel de liberalen als de christendemocraten spelen een sleutelrol in de federale formatie. Magnette leek aan te sturen op een paars-groene regering, zonder N-VA, maar zowel CD&V als MR lieten duidelijk blijken dat de paars-gele formule, met N-VA, wat hen betreft nog onvoldoende getest is. De liberalen zijn in beide constellaties nodig, CD&V kan - zeker in de krappe paars-groene formule - voor een comfortabele meerderheid zorgen.

De twee informateurs zullen nu met alle partijen praten, zei Coens vanavond bij de VRT. Op 20 december brengen ze verslag uit aan de koning.

bron: Belga