Direct naar artikelinhoud

Wablieft-prijs voor duidelijke taal gaat naar organisatie van PhD Cup

Dit waren de acht finalisten van de Vlaamse PhD Cup 2019Beeld RV

De PhD Cup van Scriptie vzw heeft de Wablieft-prijs 2019 gewonnen. De prijs bekroont mensen en organisaties die zich inzetten voor duidelijke taal: door die zelf te gebruiken en/of door anderen aan te sporen om dat te doen. ‘Dankzij de PhD Cup krijgen wetenschappelijke onderzoeken de aandacht de ze verdienen.’

Jaarlijks organiseert Scriptie vzw een wedstrijd voor Vlaamse doctorandi waarin ze leren om hun wetenschappelijk onderzoek in 3 minuten in heldere taal uit te leggen aan een breed publiek. Bij de organisatie voelen ze zich heel vereerd dat ze dit jaar zelf een prijs in de kast mogen zetten. “Het is een grote uitdaging om jonge onderzoekers te stimuleren en te leren om hun onderzoek te vertalen naar een breed publiek”, zegt Arnaud Zonderman van Scriptie vzw. Hij benadrukt dat de wedstrijdvorm vooral een middel is. “We voorzien doorgedreven mediatraining door professionals waar de onderzoekers nog heel hun loopbaan van genieten.”

De PhD Cup haalde het dit jaar van woordkunstenaar David Troch en Ine Van Wymersch, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde. De Wablieft-prijs bestaat intussen meer dan 20 jaar. Andere laureaten waren onder meer Goedele Liekens, Vincent Kompany en Lieven Scheire.