“Kinderachtig”, “onacceptabel” en “tactisch onhandig”: niemand wilde De Wever als informateur

De koning heeft Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V), kersverse voorzitters van hun partij, aangesteld als nieuwe informateurs. Zij vertegenwoordigen beide een partij die het nog te vroeg vond voor paars-groen. Als bij hun “exploratie van alle pistes” de piste met N-VA én PS opnieuw onmogelijk zou blijken, kunnen diezelfde informateurs wel aan zet blijven om paars-groen in de steigers te zetten.

Hannes Cattebeke, Arnout Gyssels en Matthias Vanderaspoilden

LEES OOK. Kersverse partijvoorzitters Coens (CD&V) en Bouchez (MR) hebben meteen lot van het land in handen

Na de aanstelling dinsdagavond van twee nieuwe informateurs, was N-VA-voorzitter Bart De Wever de enige partijleider die zich waagde aan een iets langere commentaar. “Met Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez is hopelijk de paars-groene piste van de baan”, zei hij. De informateurs zelf hielden het bij het buitenkomen van het paleis bij de geijkte formule “dat ze elke piste zullen onderzoeken” en dat ze op 20 december opnieuw bij de koning worden verwacht.

De Wever benadrukte ook nog eens dat hij zelf kandidaat-informateur was, “omdat hij bezorgd was dat de federale regering er een zou worden waar de Vlaamse kiezer niet voor gestemd had”. Bij alle andere partijen klonk dinsdag echter de boodschap dat De Wever zichzelf onmogelijk had gemaakt. Zijn scherpe uitvallen naar de Waalse partijen en Open VLD werden ook op de Vlaamse hoofdkwartieren bestempeld als “kinderachtig”, “onacceptabel” en “tactisch onhandig”.

Paars-geel op tafel

Om uit de impasse te geraken die was ontstaan nadat PS-voorzitter Paul Magnette maandag zijn opdracht had teruggegeven, koos het Paleis voor de twee partijen die afgelopen weekend vonden dat het nog te vroeg was om al te beginnen onderhandelen zonder de grootste Vlaamse partij. Bij MR speelde bovendien, net zoals bij Open VLD, mee dat de nota van Magnette veel te links was om te kunnen uitvaren.

© Photo News

Wellicht gaan Coens - die zich nu tijdelijk als burgemeester van Damme laat vervangen door zijn eerste schepen - en Bouchez dus eerst nogmaals de paars-gele piste onderzoeken. Eerder hebben ook al de tandems Didier Reynders (MR) – Johan Vande Lanotte (SP.A) en Geert Bourgeois (N-VA) – Rudy Demotte (PS) dat gedaan. Dit keer ligt het er echter vingerdik op tot welke uitkomst die zoektocht moet leiden: definitief vaststellen dat PS en N-VA niet samen in een regering kunnen. Voor PS is intussen duidelijk dat paars-geel geen optie is. “We zullen de komende dagen zien wat de aanpak van de informateurs zal zijn. Hun partijen hadden de meeste twijfels bij paars-groen, maar we vragen ons af hoe ver ze zullen geraken met een andere piste.”

Frisse kijk

Alle partijen die langsgingen bij de koning, verklaarden wel “constructief te willen meewerken met de informateurs”. Maar al te lang moet het toch niet duren. Bij SP.A zien ze deze stap “veeleer als een vertragingsmanoeuvre” en ook bij Open VLD willen ze “geen tijd meer verliezen”. De verwachting is dan ook dat er op 20 december, bij de rapportering aan de koning, wel al een duidelijke richting wordt aangegeven. Het voordeel van deze informateurs is dat ze ook zouden kunnen aanblijven als dan opnieuw de paars-groene piste, met CD&V, moet worden gekozen.

Mogelijk hoopt het Paleis dat een frisse kijk de dingen vooruithelpt. Coens is immers nog maar CD&V-voorzitter sinds vorige week. Hij kreeg de voorkeur op CD&V-toponderhandelaar Koen Geens, die naar verluidt voor Open VLD geen optie was. Bouchez is MR-voorzitter sinds begin december. Dat ze allebei geen regeringservaring hebben, deed hier en daar hoogstens een wenkbrauw fronsen. “Reynders en Vande Lanotte hadden wél tonnen ervaring”, zegt een onderhandelaar. “En die hebben ons toch ook nergens toe gebracht?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer