Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

Informateurs Coens (CD&V) en Bouchez (MR): ‘We gaan alle pistes onderzoeken’

Informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Bijna 200 dagen na de federale verkiezingen informeerden de kersverse informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) de pers voor ze in alle discretie aan hun opdracht beginnen. ‘We gaan alle pistes onderzoeken.’

Download nu de app van De Morgen en krijg meteen melding van belangrijk nieuws.

De boodschap van de informateurs is duidelijk: het federale speelveld ligt open. “We gaan alle mogelijke pistes onderzoeken”, zei Coens. “Vanaf vandaag zullen ontmoetingen belegd worden met alle tien partijen.” Dat wil zeggen: ook de paars-gele piste met N-VA behoort opnieuw tot de mogelijkheden.

“Wij zijn informateurs, geen formateurs”, zei Bouchez. “We gaan verschillende coalities uitproberen.” Beide voorzitters herhaalden eerder dat de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens, PS en N-VA, hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. “Een regering met N-VA blijft ons plan A”, zei Bouchez nog in deze krant. Volgens CD&V heeft de N-VA van Bart De Wever nooit een eerlijke kans gekregen.

Het duo zei nog voort te zullen werken op de nota’s van informateurs Vande Lanotte (sp.a) en Reynders (MR) en preformateurs Bourgeois (N-VA) en Demotte (PS). “Er kan geen sprake van zijn van nul te beginnen en te doen alsof we de posities niet kennen.”

“We stappen hierin zonder persoonlijke historiek of netwerken met de een of de ander, hebben een open vizier en gaan samen voor oplossingen, want dat heeft ons land nodig.” De twee antwoordden niet op vragen van de aanwezige pers, en zijn dat de komende dagen ook niet van plan.

Informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens.Beeld Tim Dirven

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Meubelen redden

Coens en Bouchez moeten de federale meubelen redden nadat informateur Paul Magnette de handdoek in de ring gooide. De PS-voorzitter mikte openlijk op een paars-groene regering - zonder N-VA -, maar slaagde voorlopig niet in die opzet nadat Open Vld en MR obstakels opwierpen. 

De koning trekt met de aanstelling van Coens en Bouchez nu CD&V en MR mee in bad. “Hopelijk is de paars-groene piste van de baan”, reageerde N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren vrijwel meteen. Hij wil het gesprek met het nieuwe duo “met open vizier” aangaan.

De beide partijvoorzitters, van respectievelijk CD&V en MR, rapporteren een eerste keer bij de koning op 20 december.