Videospeler inladen...

Personeel van alle gevangenissen legt voor 24 uur het werk neer: "Stop nu eens met besparen en investeer"

In alle Belgische gevangenissen wordt sinds 22 uur gisteravond gestaakt. In de Vlaamse gevangenissen heeft ongeveer 70 procent van het personeel het werk neergelegd. De socialistische en christelijke vakbond willen zo de problemen aankaarten die al jaren blijven aanslepen. "Er is geen langetermijnvisie", klinkt het ontgoocheld.Ā 

De socialistische vakbond heeft op vier plaatsen stakingsposten opgericht. De christelijke vakbond verzamelt straks aan het kabinet van Justitie in Brussel, waar vanmiddag ook een onderhoud is gepland.

"Ik ben vooral ontgoocheld dat we weer aan de alarmbel moeten trekken over dingen die al jaren een probleem zijn: de verlofopname, de overbevolking, mensen die zelf hun kleren moeten kopen", zegt secretaris Filip Dudal van ACV Openbare Diensten. "Tussen de maatname en de levering van een broek zit er bijvoorbeeld zeven jaar. Dat is toch niet meer van deze tijd? Het is al drie jaar dat we de minister in gebreke moeten stellen voor schoenen, want er is geen budget."

De staking is dus een signaal naar huidig minister van Justitie Koen Geens (CD&V), maar ook naar de toekomstige federale regering, zegt Dudal nog: "Stop nu eindelijk eens met besparen en investeer in de gevangenissen: investeer in de gebouwen, investeer in het personeel en investeer ook in de gedetineerden. Want het zou de bedoeling moeten zijn dat die mensen niet meer hervallen wanneer die ze buitenkomen."

De cijfers

In Vlaanderen heeft volgens de FOD Justitie bijna 70 procent van het gevangenispersoneel het werk neergelegd, terwijl dat in Walloniƫ ongeveer 60 procent is.

Afgelopen nacht zijn 37 politieagenten naar de Vlaamse gevangenissen gestuurd om bij te springen, 's ochtends waren dat er al 58. Vooral in de gevangenissen van Brugge, Hasselt, Leuven Centraal, Merksplas en Sint-Gillis kwamen weinig personeelsleden opdagen.

Geens: "We doen wat we kunnen"

Minister Geens zegt in "De ochtend" op Radio 1 dat hij begrip heeft voor een aantal eisen van de vakbonden. "Maar ik kan op 5 jaar tijd niet hemel en aarde veranderen." Hij wijst er onder meer op dat er de laatste 3 jaar gemiddeld 500 cipiers per jaar zijn aangeworven.

Geens geeft wel toe dat het moeilijk is om vandaag de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. "Dat heeft ook te maken met de zwaardere straffen die worden uitgesproken en met het feit dat onderzoeksrechters minder makkelijk enkelbanden geven aan arrestanten die nog niet zijn veroordeeld. En ik kan dat ook in het huidig maatschappelijke klimaat begrijpen."

En er zijn ook nieuwe gevangenissen op komst, benadrukt hij. "We hebben een theoretische capaciteit gepland van 10.800 personen. Ik heb gisteren nog gebeld met de Brusselse minister-president om de bouw van de gevangenis in Haren sneller vooruit te doen gaan. De laatste fase van de bouw van de gevangenis van Dendermonde komt deze week op de agenda van de ministerraad. Dus we doen alles wat we kunnen."

Beluister hier het gesprek met Koen Geens in "De ochtend" op Radio 1:

Politie springt bij

De staking in de gevangenissen wordt trouwens goed opgevolgd. Voor de ochtendshift is in Vlaanderen maar 27,69 procent van het personeel opgedaagd, zo blijkt uit cijfers van de FOD Justitie.

Afgelopen nacht zijn 37 politieagenten naar de gevangenissen gestuurd om bij te springen, 's ochtends waren dat er 58. Vooral in de gevangenissen van Brugge (19,10 procent), Hasselt (17,24 procent), Leuven Centraal (14,71 procent), Merksplas (20,63 procent) en Sint-Gillis (12,82 procent) kwamen weinig personeelsleden opdagen.

In de Vlaamse gevangenissen loopt de staking vandaag om 22 uur af, aan Franstalige kant kan ze tot morgenochtend om 6 uur duren.

Bekijk het verslag van "Het Journaal" hier:Ā 

Videospeler inladen...

Meest gelezen