Direct naar artikelinhoud
Bedrijfsleven

Amerikaanse ondernemer deelt bonus uit van 10 miljoen dollar. Maar dat ga je hier niet snel zien

Tijdens het jaarlijkse kerstfeestje deelde de werkgever van een Amerikaans makelaarsbedrijf bonussen uit met een totale waarde van 10 miljoen dollar. Resultaat: stomverbaasde blikken en traantjes.Beeld St. John Properties

Een Amerikaanse ondernemer was blij met de bedrijfsresultaten en deelde een bonus van 10 miljoen dollar aan zijn werknemers uit. Bij ons loopt het zelden zo’n vaart, al krijgt 21 procent van de bedienden wel een extraatje.  

In Baltimore in de Verenigde Staten had de eigenaar van een makelaarsbedrijf tijdens een kerstfeestje een gigantische verrassing in petto. De 198 personeelsleden van het bedrijf kregen allemaal een bonus voor hun prestaties van de afgelopen jaren. In totaal deelde hij 10 miljoen dollar uit. Voor sommigen liep de som op tot 240.000 dollar.

In ons land vonden we niet meteen een werkgever die zijn werknemers riante bonussen toekent volgens het handje-contantjeprincipe, maar het systeem van een extraatje op het einde van het jaar kennen we hier uiteraard ook. 

Volgens hr-dienstverlener Acerta mag 21 procent van de bedienden in de private sector rekenen op een bonus. Vorig jaar was dat nog een kwart. “Werkgevers kunnen maar financiële extra’s uitdelen naar gelang er financieel voldoende ruimte is, en 2019 scoort economisch nu eenmaal minder goed dan 2017 en 2018”, zegt Glenn Van Oevelen, managing consultant legal van Acerta Consult.

Cash

Volgens SD Worx, de grootste in Vlaanderen en de beheerder van 1,2 miljoen lonen in de privésector, is cash nog steeds de populairste manier voor het toekennen van een bonus. “Maar bij zo’n individuele bonus worden behalve RSZ ook nog belastingen geheven, waardoor de werknemer er niet eens de helft van overhoudt”, zegt Annick De Cock, manager flexibel verlonen bij SD Worx. 

“Erg populair – één op de drie werknemers die een variabel loon krijgen, geniet van deze formule – is de CAO90-bonus, een collectieve bonus voor een groep werknemers. De werkgever moet daarvoor doelstellingen formuleren, die moeten worden goedgekeurd door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Het grote voordeel is dat daar enkel een solidariteitsbijdrage van 13,07 procent op betaald moet worden en dat je er als werknemer een veel groter nettobedrag van overhoudt.”

In ons land is het uitkeren van collectieve bonussen geplafonneerd, toch als je van een fiscaal gunstig systeem wilt genieten. Zo mag de winstpremie slechts 30 procent van de totale loonmassa bedragen. Specifiek is de CAO90-bonus geplafonneerd op 3.383 euro per jaar. 

Aandelenopties

Sinds vorig jaar bestaat ook de winstpremie, maar die keer je uit aan al je medewerkers (en dus niet enkel aan een groep), vanuit je boekhoudkundige winst. “Ook dat is een fiscaal aantrekkelijke formule – je betaalt slechts 7 procent belastingen en 13,07 procent solidariteitsbijdrage – maar het zijn vooral heel kleine kmo’s met maximaal vijf werknemers die ervoor kiezen”, zegt De Cock. 

“Hogerop in het management zie je dat aandelenopties als bonus worden toegekend. Eén op de zeven medewerkers met variabel loon ontvangt dat in warrants, vergelijkbaar met aandelenopties, maar niet gelinkt aan het eigen bedrijf en ook fiscaal interessant.”

Niet alle sectoren springen even gul met bonussen om. “In de chemie- en de farmaciesector heb je de grootste kans op wat extra’s: 74 en 73 procent van het personeel verkeert in die situatie”, zegt De Cock. “Ook in de industrie, de bouw en de handel trekken werkgevers sneller de portefeuille open. Bonussen in de sociale en verzorgende sector zijn uitzonderlijk.” 

Locatie

Volgens SD Worx speelt de locatie van het bedrijf een rol: werkgevers in Brussel, Wallonië en Vlaams-Brabant keren het vaakst een bonus uit, Oost-Vlaamse werkgevers zijn er het zuinigst op.

Overigens maken behalve bedienden ook arbeiders kans op een bonus, al komt dat minder vaak voor. 

In het algemeen wordt de jongste groep – tot 29 jaar – het vaakst over het hoofd gezien. 

Bij de collectieve bonus zijn de bedragen begrensd, wie een individuele bonus krijgt, mag zich doorgaans verheugen op een groter bedrag: naargelang van de formule variëren de gemiddelde bedragen van 1.200 tot zelfs 10.000 euro.