Antwerpse sociale huurder moet toestemming geven om vermogen in het buitenland te laten onderzoeken

Er is nogmaals een juridische uitspraak rond het onderzoek naar buitenlandse bezittingen van sociale huurders. Sociale woningmaatschappij Woonhaven wou het buitenlands vermogen van een huurder onderzoeken, maar die weigerde. De rechter verplicht de huurder nu om toestemming te geven. De redenering van de rechter is dat huurders te goeder trouw moeten handelen en dus geen informatie mogen achterhouden.

Wie een sociale woning huurt, mag geen eigenaar zijn van een woning. Dat is de klare lijn die in de wet getrokken wordt. Wie in het binnenland of in het buitenland een huis bezit, heeft dus geen recht op een sociale huurwoning. Dat vermogen in het binnenland controleren, is geen probleem. In het buitenland is dat veel moeilijker. Veel landen geven die informatie over buitenlandse bezittingen niet door. Er zijn onderzoeksbureaus gespecialiseerd in het uitvlooien van buitenlandse kadasters. 

Een nieuwe juridische uitspraak rond het buitenlands vermogensonderzoek komt uit Antwerpen. Een sociale huurder wordt verplicht om toestemming te geven haar vermogen te laten onderzoeken. Woonhaven vraagt altijd uitdrukkelijk toestemming om zo’n onderzoek op te starten, om later juridisch getouwtrek te vermijden. Een eenvoudige weigering was tot dusver voldoende om het onderzoek te dwarsbomen, maar daar steekt de vrederechter nu een stokje voor. De vrouw wordt verplicht toestemming te geven. Dit is een overwinning voor de sociale woningmaatschappij. 

Bij de sociale woningmaatschappij Woonhaven reageren ze opgelucht. “We doen juridisch pionierswerk en zijn niet over één nacht ijs gegaan om de wettelijke plicht op controle te vervullen. We zijn zeer tevreden dat het vredegerecht ons hierin volgt”, zegt Fons Duchateau, de voorzitter van Woonhaven. 

Juridisch getouwtrek

Sociale woningmaatschappijen doen de laatste tijd steeds meer inspanningen om op zoek te gaan naar gegevens over buitenlandse bezittingen van huurders. Onder meer de Antwerpse maatschappij Woonhaven en De Zonnige Woonst uit Hamme onderzochten al dat buitenlands vermogen. Dat is  niet naar de zin van de huurders. Zij trekken vaak naar de rechtbank om dat soort onderzoeken te vernietigen. De laatste maanden zijn er steeds meer juridische uitspraken en die zijn voorlopig allemaal in het voordeel van de sociale woningmaatschappijen. 

Een vrederechter oordeelde in juni dat De Zonnige Woonst niet alleen het recht had om het vermogen van huurders te controleren, maar zelfs de plicht. In Hamme werden 6 huurders gecontroleerd. Ze hadden alle 6 vermogen. 5 trokken naar de vrederechter maar kregen ongelijk. Het is nu al duidelijk dat 3 huurders in beroep gaan tegen die beslissing. Of het oordeel van de vrederechter ook in beroep standhoudt, is onduidelijk. De uitspraak zal in elk geval nog maanden op zich laten wachten. 

Ook het Antwerpse Woonhaven is tot dusver succesvol voor de rechtbank. Woonhaven onderzocht via een Nederlands onderzoeksbureau het vermogen van een aantal huurders. Het Antwerpse vredegerecht heeft op basis van dat onderzoek een Turks koppel veroordeeld. Zij huren een sociale woning, maar bezitten ook 4 appartementen en 16 bouwgronden in Turkije. Het koppel moet de sociale huurkorting van 6.000 euro terugbetalen, samen met de gerechtskosten en kosten van het onderzoek. 

Ook de Vlaamse regering trekt volop de kaart van het buitenlands vermogensonderzoek. In het regeerakkoord staat duidelijk dat publieke en private partners zullen worden ingezet om na te gaan wie nog recht heeft op een sociale woning. 

Meest gelezen