Bosbranden kunnen een combinatie van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen produceren, die een gevaar vormen voor de gezondheid van al het leven op de planeet.
Volledig scherm
Bosbranden kunnen een combinatie van deeltjes, koolmonoxide en andere vervuilende stoffen produceren, die een gevaar vormen voor de gezondheid van al het leven op de planeet. © RV

Bosbranden pompten dit jaar 6.375 megaton CO2 de atmosfeer in

Tijdens de eerste 11 maanden van dit jaar is wereldwijd ongeveer 6.375 megaton CO2 uit bosbranden vrijgekomen in de atmosfeer. Dat blijkt uit cijfers van de atmosfeermonitoringdienst van Copernicus (CAMS), die de intensiteit en uitstoot van bosbranden wereldwijd volgt. "Wetenschappers tonen aan dat 2019 uitzonderlijke activiteit leverde, zowel qua intensiteit als uitstoot", klinkt het in een persbericht.

9 reacties

  • luk hendrickx

    4 jaar geleden
    Plaatselijke emissies ( houtkachel, oude diesles enz) zijn wel degelijk de vervuilers die plaatselijk de meeste vervuiling veroorzaken.
  • Elise Van Damme

    4 jaar geleden
    De tweede grootste stupervulkaan Yellow stone staat berekend dat hij al meer dan 500 jaar 'over tijd' is met zijn uitbarsting. Berekend aan de hand van vorige cycli-erupsies. Dus we mogen blij zijn dat we hier nog rond lopen, want zodra die uitbarst schijnt er voor jarenlang geen of weinig zonlicht op onze halve aardbol. Hongersnoden en geen begroeiing tot gevolg. Nietig en vooral zielig klein tov de natuur dat zijn wij!
  • Paul Boutsen

    4 jaar geleden
    Alles in 2020 wordt opgelost door de LEZ in Gent, A' pen en Brussel en bovendien wordt de begroting van die steden nog eens gered door de boetes. Wat een geluk dat we vroeg genoeg gereageerd hebben. En Anuna draaide zich nogmaals om op het strand van Martinique om haar nog eens in te smeren tegen de zonnebrand!
  • Marc van Leeuwen

    4 jaar geleden
    Precies, en dit is ieder jaar al zolang ik leef. Dát is pas een catastrofe! En de overheid laat maar begaan. WIJ daarentegen mogen niet meer met een auto rijden of een gloeilamp indraaien. De hele climatechange hoax is niets meer dan een verdienmodel waar duizenden miljarden om zullen gaan en daarom wordt het door onze strot geramd.
  • Kristof verbeeck

    4 jaar geleden
    dit is zeer slecht nieuws vooral voor de natuur maar we kunnen deze jammerlijke gebeurtenis ook gebruiken om uit te leren vooral de komende 5 jaar zal de temperatuur moeten stijgen in de zomer, maar ook in de winter dan kan het IPCC eindelijk bewijzen of hun theorietjes kloppen, toch ? dit lijkt me eerder een manier van de natuur om te zeggen, awel hier se, ik zal is laten zien wie hier echt de baas is