Jambon hekelt 'harde bewoordingen' van Unesco over Aalst Carnaval

© carlo coppejans

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) respecteert de beslissing van de carnavalisten in Aalst om zelf afstand te doen van de Unesco-werelderfgoederkenning. Jambon heeft vragen bij de houding van Unesco.

svg

'Er is zoiets als autonomie van lokale besturen en die respecteren we ook. Ik heb het grootste respect voor de keuze van de carnavalisten, verwoord door het stadsbestuur, om vrijwillig afstand te doen van de Unesco-erkenning', zei Jambon donderdag in het Vlaams Parlement, waar hij antwoordde op de vragen van Filip Brusselmans (Vlaams Belang) en Elisabeth Meuleman (Groen). Volgens jambon heeft de Vlaamse regering zich dan ook bewust niet willen mengen in de beslissing van de stad Aalst.

Jambon heeft naar eigen zeggen wel vragen bij de houding van Unesco in het dossier. 'Ik betreur ten zeerste dat er onmiddellijk na de carnavalsstoet in een perscommuniqué in harde bewoordingen is gereageerd zonder de zaak eerst grondig te onderzoeken en in dialoog te gaan met de erfgoedgemeenschap. Volgens mij had het anders kunnen lopen wanneer dat wel was gebeurd.'

Hoewel Aalst zelf heeft gevraagd om van de lijst geschrapt te worden, staat de schrapping van de erkenning uitgerekend donderdag nog wel op de agenda van de Unesco-bijeenkomst in Bogota (Colombia). Dat zou trouwens een primeur zijn. Nog nooit werd een erkenning geschrapt. Er is volgens Jambon gevraagd om de schrapping van de agenda te laten verwijderen, ook omdat die schrapping door de vraag van Aalst zelf 'zonder voorwerp' is geworden. 'We kunnen nu alleen maar afwachten hoe de discussie in Bogota verder zal verlopen', besloot Jambon.

Joodse karikaturen

Het Aalsterse carnaval kwam tijdens de vorige editie in opspraak omdat op een praalwagen Joodse karikaturen stonden afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Er kwam niet alleen kritiek van de Joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen 'respectloos'. De stad Aalst wachtte de beslissing van de Unesco niet af en besloot zelf op het carnavalfeest te laten schrappen van de lijst met cultureel erfgoed. ‘Wij zijn geen racisten of antisemieten. Carnaval werkt net heel verbindend', klonk het.

De houding van de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) in het debat ergerde Joodse Vlaams-nationalisten. De manier waarop D'Haese het carnaval en het recht op satire verdedigde - 'we passen wel autocensuur toe op binnenlandse gevoeligheden, zoals de Bende van Nijvel' - stuitte hen tegen de borst. Een mogelijke bemiddeling van Bart De Wever haalde niets uit. Daardoor zat de N-VA ook met een intern probleem opgezadeld.

Aalst Carnaval bezorgt N-VA intern probleem

De houding van de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese ergert Joodse Vlaams-nationalisten. Een mogelijke bemiddeling van Bart De Wever haalde alvast niets uit.