Direct naar artikelinhoud
Politieke nieuwsbrief

Koning weigert kamp te kiezen in federale formatie: lees hier onze politieke nieuwsbrief

Koning weigert kamp te kiezen in federale formatie: lees hier onze politieke nieuwsbrief
Beeld Photo News

De federale formatie is aan een nieuw rondje begonnen. De voorbije weken leek alles in de richting van paars-groen te wijzen, met het nieuwe informateursduo Coens-Bouchez krijgt paars-geel nu ook nog een kans. Kunnen zij tegen volgende week een doorbraak forceren?

Wil u deze nieuwsbrief als e-mail krijgen? Schrijf u hier in

Dat de nieuwe federale regering in paars-groene tinten gehuld zal gaan, staat nog niet vast. Na het ontslag van informateur Paul Magnette begin deze week keek de hele Wetstraat met argusogen naar de volgende zet van koning Filip. Met de aanduiding van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) als informateurs weigert hij kamp te kiezen.

Waarom werd de opdracht van Paul Magnette niet verlengd?

Magnette probeerde vijf weken lang om een paars-groene regering op de rails te krijgen. Maar vooral Open Vld bleef twijfelen over die formule. ‘Volgens onze liberale inschatting is het nog niet voldoende’, luidde de conclusie van het blauwe partijbureau. En dus diende de PS-voorzitter zijn ontslag als informateur in.

Wat is de opdracht van het nieuwe duo? 

De twee kersverse partijvoorzitters Coens en Bouchez krijgen tien dagen, tot volgende week vrijdag, om de kansen van een paars-gele regering te testen. Wordt duidelijk dat N-VA niet mee wil regeren, dan komt paars-groen weer op tafel.

Quid N-VA? 

Dat is op dit moment dé vraag. Op socio-economisch vlak zijn er zeker raakpunten met MR en CD&V, maar wat met het communautaire? Voor MR kan over dat onderwerp niet gesproken worden. “Dan wordt het plan B”, zei hij in De Morgen. Paars-groen, dus. Nochtans blijft N-VA het thema op tafel leggen.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo). CD&V en CdH kunnen extra zetels leveren.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V.

Wie zit in welke formule?
Beeld AP

Onbesliste kiezer bepaalt brexitkoers

De stembusuitslag in het Verenigd Koninkrijk kan, vanavond laat, door het grote aantal onbesliste kiezers nog alle kanten op. Kiezen ze voor de Conservatieven, die een snelle brexit beloven, of voor Labour, uit woede over de falende gezondheidszorg – gesymboliseerd door de foto van een vierjarige jongen op de vloer van een spoeddienst?

Alles over de Britse verkiezingen kan u volgen in onze liveblog.

Tot volgende week!

Noot van de redactie: Heeft u al een abonnement op De Morgen? Wil u deze nieuwsbrief en onze journalistiek steunen? Neem dan een digitaal abonnement op De Morgen.