VIDEO. Afbraakwerken veroorzaken enorme stofwolk: “Dit was echt onverantwoord”

Afbraakwerken van een gebouw in de Stormestraat zijn stilgelegd. De afbraak gebeurde onveilig en veroorzaakte heel wat stofhinder. “Dit was echt onverantwoord.”

Karen Verhulst

De afbraak van een gebouw in de Stormestraat, rechttegenover Deniets Pub, is stilgelegd. De werken gebeurden volgens het stadsbestuur op een onveilige en niet correcte manier. De afbraak begon maandag al en dat leidde al snel tot overlast. “Het was echt ongezien”, zegt kunstenaar en handelaar in de straat Denis De Gloire, ook eigenaar van Deniets Pub. “De manier waarop de afbraak gebeurde was totaal onverantwoord en respectloos. Grote stukken werden van acht meter hoog naar beneden gesmeten. Er stond geen of amper een afsluiting, dit is echt ongezien en ongepast in een stadscentrum.”

Het stadsbestuur is het volledig eens met de bekommernissen van de handelaars. “De aannemer en bouwheer hadden een aanvraag voor inname openbaar domein gedaan maar ze namen veel meer in dan toegelaten”, zegt bevoegd schepen Philip Himpe (CD&V).

“Voor dit soort werken moet je de weg afsluiten, of op een andere manier werken. Zo kan je zo’n gebouw ook van binnenuit afbreken, dan is de hinder veel beperkter.” Himpe liet donderdag samen met citycoach Wout Taghon de werken stilleggen. “Ze moeten alle vergunningen opnieuw en correct aanvragen vooraleer de werken opnieuw mogen beginnen. Ze moeten op een andere manier te werk gaan in de toekomst. Doeken hangen, vernevelaars gebruiken: dat soort dingen zijn noodzakelijk wanneer je zulke werken doet.”

Nieuwe rode lopers

Door de verkeerde aanpak was er ook heel wat stofhinder in de straat. Woensdag zaten heel wat wagens, voetpaden en vitrines onder een dikke laag stof. Woensdagavond werden de wegen en vitrines al gereinigd en natgespoten. Handelaars die kosten maken om hun eigen vitrines en winkels proper te maken, mogen die facturen doorsturen naar het stadsbestuur die ze op haar beurt naar de aannemer doorstuurt. Ook de rode lopers die in de straat liggen naar aanleiding van de eindejaarsperiode worden vernieuwd. Normaal mogen de werken maandagvoormiddag hervatten. Bewoner De Gloire is tevreden met de aanpak van het stadsbestuur. “Er werd niet supersnel ingegrepen maar ze zorgden wel voor een oplossing. Dat is belangrijk. Als het goed is, mag het ook gezegd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen