België moet op dieet: IMF wil ‘geloofwaardige’ begroting voor 2017

© belga

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de Belgische regering werk maakt van een ‘geloofwaardige’ begroting voor 2017. Ze moet dat vooral realiseren door minder uit te geven, luidt het in het jaarlijkse rapport van de instelling uit Washington.

Het IMF ziet ‘voldoende ruimte om de begrotingsuitgaven efficiënter aan te pakken’, klinkt het. Concreet: minder subsidiëren, de verdeling van het werk tussen de bestuursniveaus efficiënter maken, de sociale uitkeringen beter controleren en het personeelsbestand bij de overheid sneller inkrimpen.

Wat dat overheidspersoneel betreft, stelt IMF-Chief of mission Christian Mumssen vast dat ons land opvallend veel blijft spenderen aan ambtenarenlonen in vergelijking met andere EU-landen. ‘En het ligt daarbij niet aan hun verloning, het is hun aantal. Het is de vraag of de ambtenaren efficiënt ingezet worden’, zegt hij.

Er moet in elk geval een inspanning gedaan worden, want dit jaar heeft de regering-Michel een slippertje gemaakt. Het begrotingstekort steeg volgens het IMF naar 3 procent van het bruto binnenlands product, ‘ver boven de doelstelling’. Er waren enkele uitzonderlijke factoren zoals de terreuraanslagen, maar de instelling merkt ook op dat de taxshift nog niet volledig uitgevoerd is.

Fileprobleem en bedrijfwagens aanpakken

België moet dus op dieet, maar het is ook niet dat we niets meer mogen uitgeven. De groei mag niet stilvallen. Zo vindt het IMF dat er een coherent plan moet komen om de verkeersknoop te ontwarren. De stilstand op de wegen heeft immers een impact op investeringen en werkgelegenheid.

De belastinghervormingen moeten inkomsten verzekeren en tegelijk ruimte maken voor jobs en groei. De gerichte verlaging van de inkomstenbelasting en socialezekerheidsbijdragen voorzien voor 2018-2020 zal verder de belastingdruk op arbeid verlagen, klinkt het. Maar om begrotingsneutraal te zijn, moeten er compenserende maatregelen bijkomen. Dan denkt het IMF aan hogere milieutaksen, of snoeien in de vele aftrekken en vrijstellingen. De bedrijfswagens mogen daarbij niet buiten schot blijven.

Verlaging vennootschapsbelasting

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NV-A).
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (NV-A).© BelgaImage

En de instelling ziet ook voordelen in een verlaging van de vennootschapsbelasting, maar dan wel als onderdeel van een bredere hervorming. ‘Het moet de bedoeling zijn om gelijke voorwaarden te creëren voor zakelijke en investeringsactiviteiten, door de belastingaftrek op winst te herzien, net zoals de regels tegen belastingontwijking, de vermogenswinstbelasting, de bronbelasting op intresten en dividenden, de fiscale behandeling van huurinkomsten en vastgoed en de belastingvoordelen op spaarrekeningen.’

Voor het IMF heeft de regering dus nog een hoop werk voor de boeg, maar de instelling uit Washington vergat ook geen bloemetje te gooien. ‘We zien veel vooruitgang in de economische hervormingen’, zei Mumssen. De pensioenhervorming, loonmatiging, indexsprong en taxshift worden toegejuicht. ‘Dit heeft al eerste successen opgeleverd op vlak van concurrentiekracht en jobs.’

(Belga/SK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content