Direct naar artikelinhoud
Gerecht

Teruggekeerde IS-vrouwen tekenen verzet aan tegen eerdere veroordeling

Fatima B.Beeld RV

De teruggekeerde IS-vrouwen Fatima en Rahma B. tekenen verzet aan tegen hun eerdere veroordeling bij verstek tot vijf jaar cel. Dat melden hun advocaten Abderrahim Lahlali en Mohamed Ozdemir. De twee hebben nog tot maandag om eventueel verzet aan te tekenen, en de verzetsakte zal vandaag nog aan het parket worden bezorgd.

en

Video wordt geladen...

Turkije stuurde eind november twee “buitenlandse terroristische strijders” terug naar België. De twee kwamen  aan met het vliegtuig en werden onmiddellijk opgepakt en naar de gevangenis overgebracht. De twee zussen werden eerder in ons land bij verstek tot vijf jaar cel veroordeeld voor deelname aan activiteiten van een terreurgroep. Fatima B. werd veroordeeld op 18 mei 2015, Rahma B. op 27 juni 2019. 

“Zij hebben zonder de mogelijkheid op tegenspraak de maximumstraf gekregen”, zeggen Lahlali en Ozdemir. “Hun verhaal is alleen door derden verteld, ze willen nu de mogelijkheid om zelf hun verhaal te doen over onder meer hun vertrek uit en terugkeer naar België. Hoewel ze zich nog steeds in een traumatische toestand bevinden en terughoudend zijn voor een openbaar proces met alle media-aandacht die daarbij zal horen, willen ze toch hun versie van de feiten toelichten.”

Volgens Lahlali en Ozdemir betekent het verzet aantekenen nog niet dat er sprake zal zijn van straffeloosheid. Of ze onschuldig zullen pleiten, is ook nog niet bekend. “Het is aan de rechtbank om een oordeel te vellen nadat onze cliënten hun recht op tegenspraak hebben gehad”, stellen de advocaten. “We zouden trouwens in afwachting van het proces kunnen vragen om hen voorwaardelijk in vrijheid te stellen, maar gaan dat niet doen.”

Na de betekening van de verzetsakte zal in principe meteen een datum worden bepaald waarop de zaak wordt ingeleid. 

Shocktoestand

Fatima B. verblijft sinds haar terugkeer in de gevangenis van Antwerpen, Rahma ligt nog steeds in de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge en werd nog niet verhoord door de politie. “Daar was zij tot nu toe niet toe in staat, maar dat verhoor is nu wel aanstaande”, zeggen Lahlali en Ozdemir. “Wij hebben onze beide cliënten intussen al verschillende keren kunnen zien. Ze verkeerden de voorbije twee weken wel in een shocktoestand, begrijpelijk na de traumatische ervaringen die ze hebben gehad en hun plotse terugkeer.” Beide vrouwen zouden uiterlijke tekenen dragen van mishandelingen in de kampen waar ze verbleven. Hun advocaten vroegen eerder al psychologische begeleiding voor de twee.

Fatima werd wel al verhoord door de Antwerpse federale gerechtelijke politie en legde daarbij volgens haar advocaten uitgebreide verklaringen af over haar vertrek naar, verblijf in en vlucht uit Syrië. Er zouden haar voorlopig geen nieuwe feiten ten laste worden gelegd.