Hoeyberghs dient zelf klacht in

© rr

Jeff Hoeyberghs dient nu zelf klacht in wegens laster en eerroof. Hij zegt ook dat zijn uitlatingen niet strafbaar zijn.

bbd

Hoeyberghs heeft het over 'collectieve hysterie rond zijn uitspraken', uitspraken waarvan hij nu zegt dat ze nooit een openbaar karakter mochten krijgen. Hij dacht dat de lezing enkel voor de ogen en oren van de aanwezige KVHV-leden was.

Los daarvan beklemtoont de chirurg dat zijn uitlatingen niet strafbaar zijn omdat hij nooit een concrete persoon geviseerd heeft. De uitspraken hadden een 'louter algemeen karakter'. Hoeyberghs en zijn advocaat Jorgen van Laer stellen: 'Uitspraken over (subgroepen van) vrouwen in het algemeen vallen zonder meer buiten het toepassingsgebied van de wet en kunnen bijgevolg niet als strafbare uitspraken bestempeld worden.'

Daarom slaat Hoeyberghs nu terug. Hij dient klacht in tegen de verantwoordelijken van de vrouwenorganisatie Campagne Rosa wegens laster en eerroof. Maar ook tegen onbekenden 'die de gerenommeerde plastisch chirurg dagelijks hebben opgebeld en hem beledigingen naar het hoofd geslingerd hebben in de dagen na het publiceren van de video', aldus nog het schrijven van zijn advocaat.

Hoeyberghs laat in de brief van zijn advocaat weten dat hij tijdens de lezing enkel zijn recht op vrije meningsuiting heeft gebruikt. De lasterlijke acties aan zijn adres die daarop volgden 'zijn heel hard binnengekomen bij hem'.'Volgens de heer Hoeyberghs zijn de aanvallen bovendien van een collectief karakter, gaan ze duidelijk uit van welbepaalde instellingen en worden de persmededelingen van die laatste instellingen op een overduidelijk intimiderende wijze geformuleerd. Er is haast sprake van bendevorming.'

Hij aanvaardt dat niet iedereen zijn mening deelt, 'maar het verdedigen van een mening, die door anderen beschouwd wordt als ongepast of onwenselijk, wordt nu zelfs gelabeld als een misdrijf', schrijft zijn advocaat.

De chirurg vindt het ook vreemd dat de Orde der geneesheren een tuchtonderzoek overweegt 'want een dergelijk onderzoek zou dan betrekking hebben op feiten die geenszins te maken hebben met mijn medische functie'.

KVHV verdedigt Hoeyberghs ondanks schorsing

© Frederiek Vande Velde

De koepel van de Gentse studentenclubs schorst het Katholiek Vlaams Hoog­studentenverbond (KVHV) voor twee maanden en eist dat het KVHV afstand neemt van de lezing van Jeff Hoeyberghs. Het KVHV weigert.

De Gentse studentenclubs vragen dat het KVHV afstand neemt van de seksistische uitspraken van Jeff Hoeyberghs en dat een video met de omstreden lezing van de website van de studentenclub wordt gehaald.

Straks beslist ook de top van de Gentse universiteit of het KVHV geschorst wordt. De sociale raad heeft een schorsing van vier maanden voorgesteld. De UGent distantieerde zich eerder al uitdrukkelijk van de uitspraken van Hoeyberghs. ‘Ze gaan flagrant in tegen onze waarden en tegen het beleid en de acties waarmee onze universiteit aan die waarden uitdrukking geeft’, zei rector Rik Van de Walle.

Maar de geviseerde studentenclub is niet zinnens zich te distantieren van de lezing. De club verdedigt de plastische chirurg op Facebook.. 'Jeff is een succesvol plastisch chirurg en dit heeft hem financieel vermogend gemaakt. Die financiële vermogendheid leidt ertoe dat Jeff zich kan uitspreken over de problematiek (#metoo, red) op een uiterst unieke wijze. Actoren in de bedrijfs-, juridische en academische wereld zullen eerder gehinderd worden door een zekere impliciet verwachte politieke correctheid.'

Volgens het KVHV zocht de Gentse universiteit al langer een manier om het het KVHV lastig te maken. 'Wat wel duidelijk is, is dat dit een ideale stok is waarmee het KVHV eindelijk van de universiteit verdreven kan worden. We zijn sinds het Dries Van Langenhove-debacle al langer een doorn in het oog van de rector, en die ziet deze heisa nu als een ideale manier om te doen wat hij al langer wou.' En dus is het niet alleen een schorsing: 'Het is een beredeneerde actie van iedereen die het KVHV al langer weg wil van de universiteit.'

Een honderdtal activisten van vrouwenrechtenorganisatie Campagne Rosa betoogde vrijdag tegen Jeff Hoeyberghs. 'Stop seksisme aan de UGent', was hun boodschap. De activisten willen dat het KVHV uitgesloten wordt.