© REUTERS

DISCUSSIE. Verpletterende overwinning van Boris Johnson: zegen of nachtmerrie voor Brexit?

Door de duidelijke verkiezingsoverwinning van de Conservatieve Partij “is er een einde gemaakt aan de ellendige dreigingen van tweede referendum” over de Brexit. Dat heeft de Britse eerste minister Boris Johnson verklaard in een overwinningstoespraak.

LEES OOK.

De Britse Conservatieve Partij heeft een duidelijke verkiezingsoverwinning geboekt. Volgens de zo goed als volledige resultaten (649 van de 650 districten geteld) komt de partij uit op 364 zetels, 47 meer dan in 2017. De Tories halen daarmee een absolute meerderheid in het Lagerhuis, wat cruciaal is om de belofte waar te kunnen maken om “de Brexit voor elkaar te krijgen” tegen 31 januari 2020.

“We hebben het klaargespeeld!”, zo verklaarde Johnson vrijdagmorgen in zijn speech. “We hebben de impasse doorbroken.” De Britse eerste minister drukte daarbij zijn dankbaarheid uit voor de kiezers die voor het eerst voor de conservatieven hebben gestemd. Die kiezers “willen verandering” en “we mogen hen niet ontgoochelen”. “Nu het land ons dit historische mandaat geeft, moeten we de uitdaging aangaan en de verwachtingen waarmaken.”

Wat vind jij van de verpletterende overwinning van Boris Johnson? En is het volgens jou een zegen of nachtmerrie voor de Brexit?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van zaterdag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER