Unesco verwijdert Aalst carnaval van lijst immaterieel cultureel erfgoed

Unesco heeft het carnaval van Aalst zopas verwijderd uit de representatieve lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Dat is door het Unesco Comité Immaterieel Erfgoed in Bogota (Colombia) beslist. Het is de eerste keer dat Unesco dat doet. De beslissing werd op applaus onthaald op de samenkomst in Colombia.

evdg

De beslissing komt er nadat het Aalsterse carnaval tijdens de vorige editie in opspraak kwam. Op een van de vele praalwagens stonden Joodse karikaturen afgebeeld, met pijpenkrullen, haakneuzen en een grote kist met geld. Er kwam niet alleen kritiek van de Joodse gemeenschap, maar ook Unesco noemde de karikaturen respectloos.

LEES OOK. Aalsterse carnavalisten reageren: “Dat die van Unesco ons nu gerust laten met hun gezever”

Aalst Carnaval staat sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van de Unesco, maar dreigde die erkenning te verliezen tijdens de bijeenkomst van de Unesco in Colombia. Om die schrapping voor te zijn, besliste de Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) vorige week - in overleg met de carnavalisten - om het Aalsterse carnaval zelf te laten schrappen van de lijst. “Wij zijn geen antisemieten of racisten. Wie dat blijft beweren, is te kwader trouw. Aalst zal altijd de hoofdstad van spot en satire blijven. Wat men ook probeert: wij laten ons de vleugels niet knippen”, klonk het toen.

LEES OOK. Jan Jambon respecteert beslissing van Aalst om afstand te doen van Unesco-erkenning, maar “dit had anders gekund”

Doorslag

Unesco baseert zich voor de beslissing op klachten die het kreeg in 2013, 2018 en 2019. De editie van dit jaar gaf de doorslag, zo blijkt uit documenten van Unesco. Toen zag de organisatie “racistische en antisemitische karikaturen” op sommige praalwagens. “Meer in het bijzonder droeg een praalwagen twee grote beelden van orthodoxe joden met pelshoeden en roze pakken, met pijpenkrullen en grotesk grote neuzen, zittend op gouden munten en zakken geld”, zo brengt Unesco in herinnering. “Eén van de figuren had een rattenpop op zijn jas, was een sigaar aan het roken en stak zijn hand uit naar het publiek. Volgens verslagen speelde op de achtergrond muziek met rijmwoorden op joodse clichés zoals ‘kluis’, ‘roze muis’ en ‘joodse muis’.”

Aalst Carnaval gaat in tegen de waarden van Unesco, stelt het Comité Immaterieel Erfgoed in de beslissing. “Sinds het op de lijst stond heeft Aalst Carnaval meermaals boodschappen, beelden en voorstellingen getoond die zowel binnen als buiten de gemeenschap gezien kunnen worden als het aanzetten van stereotypen, uitlachen van bepaalde groepen en beledingen van de nagedachtenis van pijnlijke historische gebeurtenissen, inclusief genocide, slavernij en rassensegregatie.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen