Intentie tot doden niet bewezen: flinke strafvermindering voor opzettelijk aanrijden van voetgangster in Antwerpen

Het Antwerpse hof van beroep heeft Ben B. (43) uit Antwerpen veroordeeld tot drie jaar cel met probatie-uitstel en 1.600 euro boete voor het opzettelijk aanrijden van een vrouw. In eerste aanleg had hij nog vier jaar effectief gekregen voor poging tot doodslag, maar het hof vond de intentie tot doden niet bewezen.

De veertiger was op 26 december 2018 een stilstaande tram aan het inhalen op de Minderbroedersrui. Toen de tram vertrok en er uit de andere richting ook een tram aankwam, draaide hij aan hoge snelheid linksaf Kipdorp in. Bij het nemen van die bocht maaide hij een man van het zebrapad, op het kruispunt met de Sint-Katelijnevest. Die liep daarbij een letsel aan zijn been op. Ook zijn zus raakte lichtgewond.

De vriendin van het mannelijke slachtoffer wilde verhaal halen bij de bestuurder en ging voor zijn auto staan. De man reed daarop ook de vrouw aan. Zij werd met zware verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis en was veertien dagen arbeidsongeschikt.

Vervallen rijbewijs

Op basis van de getuigenverklaringen en de camerabeelden kon de politie de auto wat verderop lokaliseren in de Korte Winkelstraat. Een ploeg van het snelleresponsteam stelde zich verdoken op en arresteerde Ben B. toen hij terugkeerde naar zijn wagen. Hij reed met een vervallen voorlopig rijbewijs rond en zijn wagen was niet ingeschreven of verzekerd. De man bleek ook al zes keer bij verstek veroordeeld te zijn door de politierechtbank.

De veertiger verklaarde dat hij na de eerste aanrijding in paniek was doorgereden, omdat hij vreesde van “gelyncht” te worden. Het hof geloofde dat niet en meende dat hij zich eerder aan de vaststellingen van de door hem gepleegde verkeersinbreuken had willen onttrekken.

Dat het zijn bedoeling was om de vrouw te doden, geloofde het hof evenmin en het herkwalificeerde de feiten naar opzettelijke slagen en verwondingen. Hij kreeg een straf met uitstel opgelegd, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet hij onder meer een cursus ‘slachtoffer in beeld’ en een vorming rond verkeersagressie volgen. Zijn auto werd verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen