Direct naar artikelinhoud
Drugsoorlog Antwerpen

Mohamed B. kocht laatst voor de lol een restaurant. In een drugsoorlog worden nu zijn naasten geviseerd

De Oudebaan 65 in Wilrijk. Daar werd op 30 november met een machinegeweer een loods beschoten.Beeld BELGA

De vorige coke-oorlog draaide om 200 kilo en eiste 31 levens. Volgens goed geplaatste bronnen draait de nieuwe oorlog om anderhalve ton. De kogels en de granaten viseren onder meer de naasten van Mohamed B., die onlangs een bekend Antwerps restaurant kocht, schrijft De Morgen.

De 74-jarige weduwe in de Oudebaan 65 in Ekeren zat die donderdagavond tv te kijken. Ze zou net overeind komen uit haar zetel, om te gaan slapen. Ze hoorde het geratel wel, maar realiseerde zich niet goed wat haar overkomen was. Het eerste wat haar aandacht trok, was een hete waterstraal uit de buis van de radiator. Daar zat opeens een gat in. Ze belde haar schoonzoon. Hij telde elf kogelinslagen.

Lange vingers

Eerder die dag was een granaat ontploft in de Van Heystveltstraat in Deurne, in de ouderlijke woonst van Gabriël C. (30). De man liep eerder dit jaar een veroordeling op voor het organiseren van uithalingen van cocaïne uit schepen in de haven. Het was niet zijn eerste veroordeling. Gabriël C., die vroeger Aslim heette en zijn naam liet veranderen, staat centraal in een hele reeks lopende drugsonderzoeken. Volgens Gazet van Antwerpen staat C. in het milieu bekend als de Man met de Lange Vingers.

Het is de ironie van de war on drugs: hoe meer politie en douane cocaïnetransporten weten te onderscheppen, hoe vaker er figuren zullen opduiken als Gabriël C.

Een dag na de granaat en kogelregen dook een kereltje op in de telefoonwinkel in de Karel Geertsstraat in Borgerhout. De uitbater kreeg een kogel in de buik, zag zijn leven gered door een spoedoperatie in het Stuivenbergziekenhuis, maar kon of wou de politie over zijn belager niets vertellen. De man treedt eerstdaags in het huwelijk met de zus van Gabriël C.

“Hij is de gast die alle nieuwe snufjes aanlevert zodat de uithalers versleutelde berichten kunnen uitwisselen”, zegt een bron in Borgerhout, die bij het losbarsten van de vorige Mocro-oorlog altijd achteraf erg exact gebleken informatie bezorgde. “Natuurlijk gaat die niet vertellen wie op hem schoot. Deze jongens regelen hun problemen onderling en dat zullen ze blijven doen. Alleen: deze keer is het groot. Héél groot. De granaten en de kogels zijn de laatste aanmaningen om te betalen.”

Snel verdiend

Als er een mathematische samenhang bestaat tussen de hoeveelheid drugs die is gestolen en het aantal mensen dat vervolgens wordt gedood, ziet het er niet zo goed uit. De vorige Mocro-oorlog begon in 2012 en kostte wereldwijd 31 mensen het leven. Die hele oorlog draaide initieel om 200 kilo cocaïne die in Antwerpen was gestolen.

Onze bron: “Deze keer gaat het volgens wat ik hoor om anderhalve ton coke. Sommigen spreken van 1.600 kilo, verspreid over zeven grote ripdeals.” Bij een ripdeal besteelt de ene crimineel de andere.

Cocaïne wordt door Zuid-Amerikaanse drugsbendes verpakt volgens een lokale ambacht. Met een voor geen buitenstaander te doorgronden systeem van kleine symbooltjes. De symbooltjes zijn een soort barcode, maar slechts een beperkte groep bovenaan de piramide heeft een scanner. En dat is wat onlangs moet zijn gebeurd. De scanner zei: “We zijn bestolen.”

Een kilo cocaïne die in Latijns-Amerika het schip in gaat, kost de drugsbende die hem bestelde 800 tot 1.000 euro per kilo. Aangekomen in Antwerpen is diezelfde kilo 21.000 tot 25.000 euro waard. Het spul wordt daarna voor ongeveer 50 procent vermengd met suikers, cafeïne en medicatie en uiteindelijk verkocht aan 50 euro per gram.

Voor uithalers gelden tarieven van 2.000 tot 3.000 euro per kilo. Dat is aardig verdiend om even in de haven over een hek te klimmen, de buik van een oceaanreus binnen te sluipen en je sporttas te vullen.

Bron: “Ook uithalers weten hoeveel er boven hun hoofden wordt verdiend. Als die horen dat de douane 500 kilo coke uit een schip heeft gehaald, beginnen ze te denken van: ‘Ho wacht, hadden wij eergisteren ook niet iets uit dat schip gehaald?’ Dan laten ze hun opdrachtgever weten dat ze de coke die ze zouden uithalen helaas gepakt is door de politie, en gaan ze voor eigen rekening verkopen.”

Mohamed B.

De internationale cocaïnehandel beschouwt inbeslagnames als ingecalculeerd risico. Wat ze nooit door de vingers zal zien, is interne diefstal. Het is dan ook niet slim om cocaïne in originele verpakking door te verkopen. Maar hier is het probleem: uithalers zijn over het algemeen niet erg slim. En dat geldt ook voor diegenen die worden ingehuurd bij liquidaties.

Onder de 31 doden in de vorige Mocro-oorlog waren er vier gewone mensen die de pech hadden dezelfde kleur van auto te hebben als het doelwit of een adres dat een beetje op het andere leek. Dat verklaart de kogelregen bij de Ekerse weduwe. Op zaterdagavond 30 november, 48 uur later, werd een loods beschoten met een machinegeweer aan de Oudebaan 65 in Wilrijk.

Op dat adres zit een bvba die voor 33,3 procent in handen is van Yassine B. (34). Hij is de jongere broer van Mohamed B. (40), een vriend van Othman El Ballouti (33). Antwerps burgemeester Bart De Wever doelde op die laatste toen hij net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een paar forse uitspraken deed in de Volkskrant: “De coke is een gamechanger. De cash die bij ons in de cocaïnehandel omgaat, is enorm. De kingpins van de drugswereld zijn vaak al lijfelijk niet meer aanwezig, ze zitten in Dubai of waar dan ook.”

In juni 2018 openbaarde het consortium van onderzoeksjournalisten Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) een databestand met daarin veertien topcriminelen uit alle hoeken van de wereld die hun vermogen veilig hadden belegd in vastgoed in Dubai. Daar stond ook El Ballouti tussen. Volgens OCCRP bezit hij elf luxueuze eigendommen in Dubai ter waarde van 7,3 miljoen euro. Zijn totale vermogen wordt op om en bij de 100 miljoen euro geraamd.

Bron: “Tien jaar geleden was hij nog zo’n gastje dat dag in dag uit zat te niksen op het Groeningerplein of het Koxplein in Borgerhout. Na het verschuiven van de aanvoerlijn van coke van Rotterdam naar Antwerpen in 2008 werd Othman uithaler van de eerste generatie. En ook Mohamed. Zij hebben het systeem op poten gezet. En gigantisch veel geld binnengehaald.”

Dikke Mee

Othman El Ballouti week in 2016 uit naar Dubai nadat zijn jongere broer een tijdlang was ontvoerd en justitie beslag legde op de 115.000 euro cash die hij in 2015 had bijgelegd tijdens een inzamelactie voor een islamschool in Mechelen.

Bron: “Er zit een patroon in de aanslagen en granaten van vorige week. Men gooit die naar mensen uit de directe omgeving van Mohamed en Aslim (Gabriël dus, DDC). Het was de bedoeling dat Aslim het coördineren van het uithalen zo’n beetje zou overnemen. Er moet iets zijn gebeurd waardoor de Zuid-Amerikanen zijn gaan beseffen dat ze veel harder zijn belazerd dan ze eerst dachten.”

Want de vete is blijkbaar al langer bezig.

De Oudebaan 65 in Wilrijk.Beeld Marc De Roeck

Op 17 juli werd een granaat binnen gegooid in restaurant Grand Café in Park Den Brandt in Antwerpen. Ze ontplofte niet, maar diezelfde nacht probeerde iemand brand te stichten in restaurant Murni, ook in Park Den Brandt. Twee dagen later gooide iemand een granaat door het raam van het Grand Café, en deze keer ontplofte die wel. De politie stond voor een raadsel, en ook Wim Van der Borght, eigenaar van beide restaurants.

Een mogelijke verklaring situeert zich in een ander restaurant, ook in het Nachtegalenpark, naast Park Den Brandt. Het heet Brasserie Dikke Mee. Het werd eerder dit jaar opgekocht door Mohamed B. Hij legde 200.000 euro op tafel.

De overname van de Dikke Mee door B. werd geofficialiseerd op 2 september, waarna een publicatie in het Belgisch Staatsblad volgde op 5 november. 

Onze bron: “Hij liep daarmee te koop. Hij, de Mohamed, had nu zijn eigen restaurant. Hij heeft een keer zijn Rolls Royce laten aanrukken. Hij zei dat hij die had laten overvliegen uit Dubai, om er hier een paar dagen mee rond te rijden, en te pronken met zo’n horloge waar een vogeltje uitkomt.”

Het zou gaan om een exemplaar van The Charming Bird, het hyperexclusieve horloge van de Zwitserse horlogemaker Jaquet Droz. Eentje kost 400.000 euro. Intussen zou B. op het punt staan om El Ballouti achterna te reizen richting Dubai.

“Niks van waar”, reageert Yassine B. “Mijn broer heeft niks met drugs te maken. Wij zijn harde werkers. Ik heb camerabeelden van de schutter. Ik schat hem vijftien jaar. Die gast heeft zich eerst in Ekeren van adres vergist, daarna hier in Wilrijk. In Park Den Brandt zal het ook wel zoiets zijn geweest. Ja, mijn broer is weleens in Dubai geweest en hij kende El Ballouti, maar als u en ik elkaar op een dag ontmoeten in Miami, dan kan men daar ook een heel verhaal van maken. Dat restaurant? Dat was even een ideetje, dat is niet doorgegaan. Het Staatsblad is verkeerd. En dat horloge, dat is namaak uit Turkije.”

“Ik heb geen schrik, mijn broer ook niet. Hij is ook niet op de vlucht. Mocht hij werkelijk iets te maken hebben met het uithalen van cocaïne, dan was hij allang gearresteerd.”

Crowdfunding

Deze zomer werd Mohamed B. opgepakt bij een onderzoek naar fraude met pincodes om in de haven van Antwerpen containers te kunnen stelen. De zaak kwam in september voor de raadkamer en werd uitgesteld. B. werd in die zaak ondervraagd, maar niet aangehouden, specificeert zijn advocaat: “Hij heeft, voor zover ik kon nagaan, een blanco strafregister. En ja, hij heeft een restaurant, de Dikke Mee. Hij heeft me er al eens uitgenodigd.”

Het Antwerps parket laat weten dat het onderzoek naar de granaten in Park Den Brandt nog loopt.

Er zit een patroon in wat we weten over schutters en granaatgooiers. Ze worden beschreven als klein en piepjong. Dat klinkt geruststellend, maar dat is het vooral niet. De meeste van de Nederlandse Mocro-afrekeningen werden tussen 2012 en 2017 gepleegd door tieners die wel naar Narcos hadden gekeken, maar amper in staat waren een adres correct te spellen.

Bron: “Die gestolen coke is verdeeld onder meerdere uithalers. Al die gasten hebben ook nog eens een gat in hun hand en een fascinatie voor dure auto’s. Terugbetalen is dus allang geen optie meer. Als er wordt geschoten, betekent dat dat er niet meer wordt gepraat.”