Brits premier Boris Johnson voor zijn ambtswoning in Downing Street. © Photo News

Vlaamse ondernemers niet gerustgesteld na zege Johnson in Britse verkiezingen: “Harde Brexit kan nog steeds”

Boris Johnson zal zijn Brexitdeal met zijn nieuwe meerderheid wel door het parlement krijgen. Een ‘no-deal’-scenario, dat ons land tussen de 24.000 en 40.000 jobs zou kosten, lijkt daarmee van de baan. Maar ondernemersorganisatie Voka is daar niet zo zeker van.

cwil, agg

Over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Euro­pese Unie is nog weinig bekend. Volgend jaar beginnen daarover de onderhandelingen. Het is afwachten hoe dat zal uitvallen voor Vlaanderen. Tot 31 december 2020 volgen de Britten alle Europese regels en verandert er in de praktijk niets. Ten vroegste vanaf 2021 zou het nieuwe verdrag in werking treden. Dan komen er opnieuw douaneformaliteiten, zoals aangiften en controles. Hoeveel jobs verloren gaan, hangt af van het nieuwe akkoord.

De ondernemersorganisatie Voka vreest dat een harde Brexit, waarbij volgens een onderzoek van KU Leuven 28.000 jobs in Vlaanderen kunnen verdwijnen, nog steeds mogelijk is.

“Als het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er niet in slagen om tegen eind 2020 een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een harde Brexit en staan 28.000 Vlaamse jobs op de helling”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De Antwerpse haven is optimistischer ingesteld. “Er kan een shift komen van ferry naar containertransport. Als tweede grootste haven in Europa hebben wij het voordeel om de poort naar en van Europa te worden voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland”, zegt woordvoerder Barbara Janssens.

Belgische mayonaise wordt duurder

© rr

Maar veel bedrijven vrezen toch voor negatieve gevolgen “Het is een slechte zaak dat de Britten uit de Europese Unie stappen”, zegt Charles Van Damme, algemeen directeur van Pauwels Sauzen. Het bedrijf uit Oelegem exporteert mayonaise en andere sauzen naar het Verenigd Koninkrijk.

“Het is wel goed dat er nu duidelijkheid is. Ik verwacht dat er in de komende één à twee jaar geen veranderingen zijn voor ons. En als die er na bijvoorbeeld twee jaar wel komen, verwacht ik dat we geen invoerrechten moeten betalen op onze voeding. Want het Verenigd Koninkrijk heft geen btw op voeding. Het zou niet logisch zijn dat ze er dan wel importtarieven op heft.”

Toch zullen de producten van Pauwels Sauzen wellicht duurder worden in het Verenigd Koninkrijk. “Onze vrachtwagens zullen er minder snel geraken, omdat ze onderweg douanecontroles hebben”, zegt Charles Van Damme. “We verwachten dat transportfirma’s hun extra kosten aan ons zullen doorrekenen en dat wij die kosten op onze beurt moeten doorrekenen aan onze Britse klanten.”