Direct naar artikelinhoud
Jihadisme

Groeiend jihadisme in Niger test ook Europa

Een imam leidt de begrafenis van de 71 omgekomen regeringssoldaten op de luchtmachtbasis van Niamey, Niger.Beeld AFP

Bij een bloedige aanval van jihadisten in Niger zijn eerder deze week minstens 71 soldaten om het leven gekomen. Het illustreert een toenemend probleem voor de Sahel én voor Europa.

Jihadistische strijders op motorfietsen en pick-uptrucks hebben woensdag zeker 71 regeringssoldaten gedood bij een aanval op een legerbasis in het West-Afrikaanse Niger. Het was de dodelijkste islamistische aanval tot nu toe in Niger. De actie illustreert de toenemende jihadistische dreiging in de arme Sahel-landen ten zuiden van de Sahara.

De strijders gebruikten zelfmoordvoertuigen om door de verdediging van het legerkamp in de plaats Inates te breken. Daarna drongen ze de basis binnen, waar ze drie uur strijd leverden. Volgens een legerwoordvoerder kwamen veel militairen om doordat munitie- en brandstofopslagplaatsen explodeerden. De aanval is opgeëist door Islamitische Staat West-Afrikaanse Provincie, een lokale groep die gelieerd is aan terreurbeweging IS.

De huidige geweldsgolf in de Sahel begon toen islamisten in 2012 in opstand kwamen in het noorden van Mali. Van daaruit verspreidde het zich naar de rest van het gebied, vooral naar Burkina Faso en Niger.

Verschillende jihadistische milities voeren tegenwoordig steeds grotere acties uit. Zij bedienen zich hierbij onder meer van wapentuig uit het chaotische Libië en maken ook wapens buit bij hun aanvallen op regeringstroepen. Hierdoor groeit de onveiligheid. Het leger van Nigers buurland Mali sloot de afgelopen tijd een reeks kleinere posten om te voorkomen dat ze worden overlopen.

Drones

Westerse landen ondersteunen troepen van de G5 Sahel (een antiterreuralliantie bestaande uit Mali, Niger, Tsjaad, Mauritanië en Burkina Faso) bij hun strijd tegen de jihadisten. Daartoe trainen zij lokale eenheden. De Verenigde Staten hebben in de Nigerese stad Agadez, aan de rand van de Sahara, ook een basis opgezet voor gewapende drones waarmee ze islamistische strijders bestoken.

Bovendien is in Mali een VN-vredesmissie gestationeerd die de wankele Malinese regering in het zadel houdt. Zo'n 4.500 militairen van de vroegere overheerser Frankrijk strijden in het kader van hun Operatie Barkhane tegen de islamisten.

Ondanks deze inspanningen lijkt de situatie te verslechteren, wat inmiddels ook een test dreigt te worden voor Europa. De Amerikaanse president Donald Trump wil de militaire betrokkenheid van de VS in de Sahel terugschroeven. Trump vindt dat Europese landen dit probleem in hun 'achtertuin' vooral zelf moeten oplossen.

Mede daarom probeert Frankrijk nu onder de naam 'Tacouba' een nieuwe missie van Europese elite-eenheden van de grond te krijgen, om zo het Malinese leger te ondersteunen. Of deze missie er komt en of de Europeanen het tij kunnen keren, zal moeten blijken.