“Bezoekersstop Winterland ook volgend weekend mogelijk”

De organisatie van Winterland in Hasselt heeft maatregelen genomen nadat het kerstdorp afgelopen zaterdag compleet werd overrompeld en zelfs een tijdlang moest afgesloten worden. “We zijn zaterdag zelf een beetje verrast door de grote drukte en hebben daardoor niet goed gecommuniceerd over het afsluiten van Winterland”, geeft organisator Maurice Schoenmaeckers toe. “Komt het zaterdag opnieuw tot een bezoekersstop, wat mogelijk is, zullen we de mensen hierover sneller en duidelijker inlichten. Ook zullen we bij grote drukte extra stewards inzetten.” Een vaak gehoorde kritiek is dat Winterland uit zijn voegen barst en beter op zoek gaat naar een groter terrein. “Een nieuwe locatie is zeker niet aan de orde”, zegt Schoenmaeckers.

Koen SNOEKX

Winterland werd afgelopen weekend het slachtoffer van zijn eigen succes. Het kerstdorp trok zaterdagavond zoveel volk dat het noodgedwongen een tijdlang afgesloten moest worden. De enorme drukte en de plotse bezoekersstop zorgde voor heel wat wrevel onder de bezoekers. "De uitgang van Winterland is afgezet met politielint en niemand weet wat er aan de hand is”, klonk het op sociale media. “We zijn zaterdag zelf een beetje verrast door de grote drukte”, geeft organisator Maurice Schoenmaeckers toe. “Dankzij onze 32 slimme camera’s, die bezoekersstromen registreren, en onze stewards op het terrein merkten we dat de wandelpaden helemaal waren dichtgeslibd. In samenspraak met de politie hebben we dan besloten om het terrein rond 20.15 uur af te sluiten om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Een klein uurtje later, toen het bezoekersaantal opnieuw was gedaald, is Winterland terug opengegaan. We geven toe dat we hierover zaterdag niet goed gecommuniceerd hebben. Dat moet in de toekomst beter.”

Record

De negende editie van Winterland is goed op weg om opnieuw een record editie te worden. Op drie weken tijd trok het Hasseltse kerstdorp al ruim 400.000 bezoekers. Bij de afsluiting van Winterland op 8 januari hoopt de organisatie de kaap van 1 miljoen bezoekers te overschrijden. Daarmee zou Winterland meer dan dubbel zoveel bezoekers trekken dan vijf jaar geleden toen de teller aan het einde op 450.000 stond. Een vaak gehoorde kritiek is dan ook dat Winterland stilaan uit zijn voegen barst. ‘Veel te veel volk op een kleine oppervlakte’, klonk het dit weekend op sociale media. Of: ‘Winterland moet groter gemaakt worden, want elk jaar komt er meer volk’. “Het terrein van Winterland is ongeveer 12.000 vierkante meter groot - waarvan ongeveer de helft door kramen, tenten en attracties is bezet - en kan op een piekmoment maximum 12.000 bezoekers aan”, zegt Maurice Schoenmaeckers. “Zaterdag hebben we verspreid over de hele dag ruim 30.000 bezoekers gehad. Het terrein kan dat bezoekersaantal slikken, maar zaterdagavond is de piek van 12.0000 bezoekers even overschreden. Maar zo’n piek betekent niet automatisch dat het terrein ongeschikt is. Als de bezoekers meer verspreid komen - ik bedoel dan vooral op weekdagen - dan heeft Winterland zelfs nog groeimarge. Een nieuwe locatie is dan ook zeker niet aan de orde.”

Britten

Hoe dat groeiende succes van Winterland te verklaren is? “We merken dat steeds meer mensen van buiten Limburg naar Winterland afzakken”, zegt Schoenmaeckers. “We trekken volk van Oost- en West-Vlaanderen, maar ook heel wat buitenlanders hebben de weg naar Hasselt gevonden. Dat zijn dan vooral Nederlanders, maar ook Duitsers en Britten. De buitenlandse toeristen vinden Winterland ongelooflijk gezellig, al trekken we ook heel wat extra bezoekers door het IJssculpturenfestival dat dit jaar voor het eerst op Winterland staat. “Afgelopen weekend trokken we met Ice Magic zo’n 5.000 bezoekers, wat een heel mooi aantal is”, zegt Christian Nolens, organisator van het IJssculpturenfestival, dat na zestien jaar Brugge dit jaar voor het eerst in Hasselt staat. “We mikken in Hasselt dit jaar in totaal op 85 à 100.000 bezoekers. Volgend jaar komen we zeker terug naar Hasselt en we hopen erop dat we dan nog meer bezoekers kunnen trekken.”

Bezoekersaantal Winterland

2016: 1.000.000 (prognose)

2015: 850.000

2014: 800.000

2013: 680.000

2012: 450.000