De Wever: ‘Ik beloofde Open VLD en CD&V dat ik hen nooit zou laten vallen’

© BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat de Vlaamse regering niet op het spel staat als Open VLD federaal in een paars-groene regering stapt. ‘Evident zal het wel niet zijn’, zei hij in de Zevende Dag.

poj

‘Je zal maar geconfronteerd worden met partijen die in een paars-groene federale regering zitten, en in deze Vlaamse regering’, zei De Wever. ‘De inhoud zou volledig haaks op elkaar staan. Hoe kan je als Vlaamse partij in de ene context functioneren en aan de overkant van de straat het compleet tegenovergestelde doen, samen met de PS? Wat voor zin heeft het dat we in Vlaanderen besparen, terwijl de miljarden via de federale achterdeur naar buiten vliegen, op een onzinnige manier?’

Kortom: evident zou een paars-groene federale regering niet zijn, zei De Wever. Maar voor de Vlaamse regering zou ze, wat hem betreft, geen gevolgen hebben. Daarover werden bij de opstelling van die Vlaamse regering afspraken gemaakt, zei De Wever. ‘Ik heb tegen Open VLD en CD&V gezegd dat als we federaal zouden onderhandelen, ik hen nooit zou laten vallen, dat ik hen geen mes in de rug zou steken.’

Toen PS in het begin van de federale formatie opperde om Open VLD te laten vallen, zou De Wever zich daartegen verzet hebben. Hij zou alleen in zo’n regering stappen samen met de twee Vlaamse coalitiepartners. ‘Samen uit, samen thuis.’

Van de andere kant kwam die garantie niet, zei De Wever. Maar wat hem betreft, ‘staat de Vlaamse regering niet op het spel’.

Arrogantie

Intussen blijft De Wever solliciteren naar een post als (in)formateur. Volgens hem is ‘nooit ernstig geprobeerd om werk te maken van een paars-gele regering’, zei hij. ‘De PS heeft zich nooit gebonden verklaard aan het werk van Didier Reynders en Johan Vande Lanotte (de eerste informateurs, red.). Toen Paul Magnette (de voorzitter van de PS, red.) aan zet kwam, heeft hij die deur dichtgegooid en gezegd: we gaan naar paars-groen.’

De Wever betreurt ‘de arrogantie van Ecolo en PS, die tegen de 1,8 miljoen Vlaamse kiezers van N-VA en Vlaams Belang zeggen: et alors, weg ermee. Ik denk niet dat de Vlaming voor een omslag naar links heeft gekozen’.

Klare taal bij MR: paars-groen of verkiezingen

MR-vicepremier David Clarinval ziet geen heil meer in het verder zoeken naar een uitweg met N-VA. ‘De cijfers zijn wat ze zijn, we moeten een oplossing vinden zonder N-VA.’ © Photo News

‘We zijn een jaar na de val van de regering, het is tijd om de koe bij de horens te vatten’, zegt MR-vicepremier David Clarinval in La Libre. En die koe moet paars-groen zijn. De Franstalige liberalen zien geen andere optie, behalve verkiezingen.

Het is de eerste keer dat een MR-kopstuk zo openlijk voor een paars-groene regering pleit, maar er zijn simpelweg geen tien verschillende oplossingen, meent Clarinval. De MR-vicepremier en minister van Begroting vertrekt van de vaststelling dat PS en N-VA mekaar niet lusten. ‘Als ik kijk naar de verklaringen van Bart De Wever (N-VA) dan vraag ik me af of hij de situatie niet aan het dramatiseren is om zichzelf in een slachtofferrol te plaatsen. Door zichzelf zo te isoleren wordt hij zelf de vader van paars-groen’, zegt Clarinval vandaag in La Libre.

Clarinval zegt niets te betreuren van het werk dat samen met N-VA gedaan werd in de Zweedse regering, maar de houding van N-VA wordt volgens hem alsmaar meer ‘buitensporig’. Vooral ‘zijn verklaringen over de Franstaligen, die “luie kiezers” zouden zijn’, zijn bij de MR in het verkeerde keelgat geschoten. Met zijn communicatie van afgelopen maandag schoffeerde De Wever ook de Vlaamse liberalen, die twijfelen over regeringsdeelname zonder N-VA, toen hij het had over ‘het geklungel van de Open VLD-top’. Dat had er volgens hem toe geleid dat de kansen om een regering te vormen nu op ‘min twintig’ zaten.

Een kleine geste

De MR-vicepremie kijkt ook naar de overkant, om de paars-gele blokkering vast te stellen. Met name naar de verklaringen van PS-voorzitter Paul Magnette, donderdag op RTBF. ‘Voor de PS is het onmogelijk geworden om nog met N-VA verder te gaan. (...) In zijn informateursnota zat ook geen enkele zin die door N-VA geaccepteerd kon worden.’ Hij merkt trouwens op dat er in de onderhandelingen over een eventuele paars-groene regering nog heel wat blauwe elementen in de tekst moeten komen.

In de laatste gelekte nota, van 5 december, nam Magnette expliciet op dat er in de komende legislatuur niet aan het communautaire geraakt zou worden. Althans niet door de regering, het parlement is vrij om initiatief te nemen. De voorbije maanden was het soms lastig om volgen wat N-VA nu precies wou op institutioneel vlak. Verklaringen dat het socio-econmische belangrijker was, werden afgewisseld met harde ‘uiteraard leggen wij het confederalisme op tafel’-verklaringen van ministers en andere partijtoppers. Dat De Wever zelf de voorbije dagen een klein beetje gas leek terug te nemen, maakt daarom ook weinig indruk op de Franstaligen. ‘Da’s een kleine geste, maar het is niet genoeg’, zegt Clarinval.

Staatshervorming na 2024

Clarinval houdt de lijn aan die de Franstalige partijen al een tijdje geleden gekozen hebben. Ze zijn niet tegen een institutionele hervorming, maar vinden dat er nu grotere uitdagingen zijn en dat er geen tijd meer te verliezen is. Er kan dus over gesproken worden, maar buiten de regering, ter voorbereiding van een staatshervorming na 2024 én, in beide richtingen. Wat niet goed werkt moet worden aangepakt, maar dat houdt ook in dat sommige bevoegdheden misschien beter terug naar het federale niveau gaan. Met andere woorden niet het soort staatshervorming waar men in Vlaams-nationalistische kringen verlangend naar uitkijkt.

Opmerkelijk is Clarinval zijn sortie doet terwijl Georges-Louis Bouchez, de nieuwe MR-voorzitter, net samen met CD&V-voorzitter Joachim Coens een informateursrol heeft aanvaard om na te gaan of een regering met de N-VA nog tot de mogelijkheden behoort. Toch valt te horen dat de communicatie met de MR-top is doorgesproken.

Druk op CD&V

De druk komt zo opnieuw bij CD&V te liggen. Ook met Coens blijft de partij vasthouden aan N-VA. Maar de zowel de rode als de blauwe familie hebben al laten verstaan dat paars-groen zonder CD&V geen optie is. Met Open VLD, SP.A en CD&V is er nog altijd geen meerderheid aan Nederlandstalige kant, maar scheelt het maar een handvol zetels. Zonder CD&V, is dat een heel ander verhaal, dat relatief gezien alleen maar erger zou worden door CDH mee aan boord te nemen – iets wat Clarinval uitsluit.

Iets wat hij daarentegen niet uitsluit, zijn nieuwe verkiezingen. ‘Ja, het wordt paars-groen met CD&V of nieuwe verkiezingen. De cijfers zijn nu eenmaal wat ze zijn. We moeten een oplossing vinden zonder N-VA.’ Gezien de laatste peiling van Le Soir, VTM en Het Laatste Nieuws zal ook voor verkiezingen weinig animo zijn aan Vlaamse kant. Alleen Vlaams Belang en PVDA gaan daarin vooruit, twee partijen die helemaal niet bij de federale gesprekken betrokken worden.

In een persbericht dat Clarinval zaterdagmiddag verspreidde, nuanceert hij de uitspraken die hij dit weekend in

doet. 'De prioriteit van vandaag is om het land een regering met volle bevoegdheden te geven. Daarom is het de primaire verantwoordelijkheid om de PS en de N-VA rond de tafel met de informateurs te brengen. Zo kunnen we begrijpen wat de twee grootste partijen tot nu toe heeft verhinderd om een oplossing te zoeken’, zo klinkt het nu.

Clarinval: ‘Ik wil eraan herinneren dat er veel mogelijke coalities zijn, ook al zijn sommige tot nu toe meer bestudeerd dan anderen. We moeten open blijven staan voor iedere optie die tot een oplossing kan leiden.'