De bijna 200 aanwezige landen hebben de klimaatconferentie in Madrid afgesloten met een weinig ambitieus slotakkoord. Over de handel in uitstootrechten kwam bovendien geen akkoord uit de bus. Die discussie over artikel 6 van van het klimaatakkoord van Parijs werd naar de klimaattop van volgend jaar in Glasgow verwezen.
Volledig scherm
De bijna 200 aanwezige landen hebben de klimaatconferentie in Madrid afgesloten met een weinig ambitieus slotakkoord. Over de handel in uitstootrechten kwam bovendien geen akkoord uit de bus. Die discussie over artikel 6 van van het klimaatakkoord van Parijs werd naar de klimaattop van volgend jaar in Glasgow verwezen. © AFP

Met ruim 40 uur vertraging: (weinig ambitieus) akkoord bereikt op VN-Klimaatconferentie

Ruim 40 uur na de geplande sluiting van de klimaatconferentie COP25 in Madrid zijn de bijna 200 aanwezige landen tot een weinig ambitieus slotakkoord gekomen. In een slotverklaring, na twee weken onderhandelen, hebben alle staten toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar “zoveel mogelijk aan te scherpen”. Ondertussen hebben 120 landen het doel onderschreven om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat deelde de Chileense voorzitster van de klimaatconferentie in Madrid zondag aan het slot mee. België behoort niet tot die landen.

61 reacties

  • Peter Bosmans

    4 jaar geleden
    @ronald, je moet er wel bij vermelden dat zoveel miljoen jaar gelden, bij 4000 ppm, de zeespiegel een 20-tal meter hoger lag en belangrijke ijskappen gesmolten waren. Dat scenario zit er nu ook wel aan te komen, en sneller dan verwacht. De CO2 stijging van de laatste 200 jaar is dan ook wel iets meer dan een verdubbeling.
  • chris delanghe

    4 jaar geleden
    ze zijn tot een akkoord gekomen om zoals gewoonlijk eigenlijk niks te doen, behalve wat goede voornemens de wereld in te sturen. De ambitie en de werklust loopt duidelijk van het scherm... Er was precies veel volk (verwacht), of hebben ze hun kat gestuurd.? Het zijn tegenwoordig allemaal floptoppen. Voor Belgie had men zelfs 5 ministers van doen !!!
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Landen die hun deel niet doen krijgen een oneerlijk concurrentieel voordeel en verstoren dus de eerlijke vrije wereldhandel. Dat zou nu eens wel een gerechtvaardigde reden zijn om importheffingen of handelsbeperkingen op te leggen.
  • Stephan Van den Berghe

    4 jaar geleden
    Ze waren allemaal met de trein gekomen denk ik.
  • heinz wolf

    4 jaar geleden
    En U. van der Leyen wil ons wijsmaken dat zij op deze basis haar 'super ambitieus' plan van 1.000 miljard Euro kan realiseren. Door een gebrekkige personenrecherche was ze reeds bij en met haar keuze van haar eurocommissarissen gebuisd en heeft nu haar voorbarige ambities bekent gemaakt zonder het resultaat van de World Climate Conference af te wachten.