Direct naar artikelinhoud
Dure medicijnen

Novartis trekt patent op te duur kankermedicijn zelf in: ‘Historische beslissing’

Novartis haalde onlangs nog het nieuws met het peperdure medicijn Zolgensma dat baby Pia toegediend kreeg.Beeld REUTERS

Farmagigant Novartis trekt een patent op een duur kankermedicijn weer in na aanhoudend protest van onder meer de hulporganisatie Dokters van de Wereld. Test Aankoop en Kom op tegen Kanker reageren verheugd.

Een aantal organisaties, waaronder Dokters van de Wereld, tekende bij het Europees Octrooibureau verzet aan tegen het patent op Kymriah, een nieuwe gentherapie tegen kanker dat farmagigant Novartis verkregen had. Novartis haalde onlangs nog het nieuws met het peperdure medicijn Zolgensma dat baby Pia toegediend kreeg. Met het verzet wilden de organisaties voorkomen dat het farmabedrijf een monopolie kreeg op een dure kankerbehandeling. Per patiënt bedraagt de prijs nu bijna 300.000 euro. 

Door het verzet besloot Novartis het patent zelf weer in te trekken. Volgens Ri De Ridder, voorzitter van de Dokters van de Wereld België, is dit een belangrijke primeur. “Door die octrooien onderhandelen overheden over veel te hoge prijzen op basis van onterecht verkregen intellectuele eigendomsrechten. Daar moeten we mee stoppen.” Ook Test Aankoop en Kom op Tegen Kanker strijden al jaren voor een rechtvaardiger geneesmiddelenbeleid.