Direct naar artikelinhoud
BesparingenUpdate

Beke bespaart 50.000 euro op preventie van zelfdoding, ook na boekhoudkundige truc

Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).Beeld Wouter Maeckelberghe

Wouter Beke (CD&V) bespaart op de preventie van zelfdoding. De Vlaamse minister van Welzijn beloofde eerder op Twitter een controversiële besparing op de Zelfmoordlijn terug te draaien, maar blijft de forse besparing op het overkoepelende expertisecentrum voor suïcidepreventie behouden.

en

Een geplande besparing van 5.133 euro op de Zelfmoordlijn wekte veel consternatie op op sociale media. In een reactie op Twitter suste Beke al snel door te melden dat de besparingen goedgemaakt zullen worden via een boekhoudkundig trucje. “De vrijgekomen ruimte zal gebruikt worden om de besparingen bij de Zelfmoordlijn goed te maken", klonk het.

Twitter bericht wordt geladen...

Een besparing op het overkoepelende expertisecentrum blijft echter behouden. “Er wordt nu heel erg gefocust op de Zelfmoordlijn”, reageert Kirsten Pauwels, directeur van het centrum. “Het is zo dat de besparing op de Zelfmoordlijn eerder beperkt is - ook al zouden we die wel voelen - maar het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie blijft wel getroffen.” 

Het expertisecentrum zou zo 54.000 euro moeten besparen. Pauwels kreeg daar bevestiging over van het Agentschap. “We moeten nu nog bekijken hoe we dat zullen aanpakken”, zegt ze.

Middelen geschrapt

Ook organisaties als Sensoa, het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde zien vanaf 1 januari wél een deel van hun middelen geschrapt. 

Een van de grootste slacht­offers is het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat het vanaf Nieuwjaar met zo'n 320.000 euro minder moet doen. “Preventie is nu al ondergefinancierd in Vlaanderen, we scoren al beduidend ­lager dan het Europese gemiddelde. Dat daar nu nog in geschrapt wordt, begrijp ik niet”, zegt directeur Linda De Boeck.

Ook vanuit politieke hoek is er onbegrip. “Besparen op Sensoa op een ­moment dat het aantal chlamydia-, ­syfilis- en gonorroebesmettingen stijgt, is fundamenteel verkeerd”, zegt Vlaams Parlementslid Maxim Veys (sp.a). Zijn partijgenote Freya Van den Bossche treedt hem bij: “Besparen op de Zelfmoordlijn, kankerscreening en het VAD is ronduit gevaarlijk. Hoe haalt minister Beke het in zijn hoofd?”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.