Na golf van kritiek: Wouter Beke draait besparing Zelfmoordlijn terug

© Photo News

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke bespaart (CD&V) dan toch niet op de Zelfmoordlijn. Op sociaalnetwerksite Twitter kondigt hij maandagmiddag aan dat hij de beslissing terugdraait. Maandag raakte bekend dat de Zelfmoordlijn 1,3 procent van hun middelen zou moeten inleveren.

Lien Lammens

Wouter Beke maakte in zijn beleidsplan als Vlaams minister van Welzijn dan wel de belofte om niet te besparen op de preventieve gezondheidszorg. Maar maandag bleek dat de realiteit een beetje anders is. Minister Beke snoeit in een reeks van zorginstellingen: onder meer in de middelen voor het Vlaams Instituut Gezond Leven, het VAD (Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs) en de Zelfmoordlijn. Sommige organisaties moesten zes procent van hun middelen inleveren, voor de Zelfmoordlijn kwam dat neer op ‘maar’ 1,3 procent.

LEES OOK. Kritiek op minister Beke: zelfs de Zelfmoordlijn krijgt minder geld

De besparingsronde kreeg bakken kritiek, ook uit politieke hoek. Tot Beke maandagmiddag een deel van die beslissing nu terugdraaide. “Er is beslist om in het kader van preventiebeleid dit jaar nog extra vaccins aan te kopen”, staat in een mededeling die de minister op Twitter zette. “Door die aankoop komt er volgend jaar budgettaire ruimte vrij en kunnen we de besparing van 1,3 procent voor de Zelfmoordlijn terugdraaien.” En dat geldt ook voor de toekomst. “De volgende jaren wordt er ook voor tien miljoen euro aan nieuw beleid uitgetekend in preventie.”

Bevolkingsonderzoeken

Voor de andere getroffen organisaties verandert er niets. Het gaat onder meer om het Vlaams Instituut Gezond Leven, dat vanaf januari 320.000 euro moet inleveren, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs, dat het met bijna 200.000 euro minder moet doen, of Sensoa, dat 186.000 euro moet besparen. Het Centrum voor Kankeropsporing moet dan weer bijna 95.000 euro besparen op bevolkingsonderzoeken naar kanker, het Vlaams Expertismecentrum Suicidepreventie, dat onder meer de vrijwilligers van de Zelfmoordlijn ondersteunt, levert 55.000 euro in.

“De beslissing om de besparing op de Zelfmoordlijn terug te draaien is duidelijk ingegeven door paniekvoetbal”, reageert Vlaams parlementslid voor sp.a Maxim Veys. “Als wij niet gecommuniceerd hadden, zou de besparing niet teruggedraaid worden.” Bovendien gaat het om een “bliksemafleider”, zegt Veys. “Het Expertisecentrum Suicidepreventie verliest 55.000 euro. Dit heeft sowieso een impact op het werk op het terrein, iets wat de minister beweerde in commissie niét te zullen doen. We zullen hem hier in elk geval nog over aan de tand voelen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen