Direct naar artikelinhoud
BBC

Kijk- en luistergeld in VK bedreigd: Boris Johnson ligt in de clinch met BBC

Brits premier Boris Johnson.Beeld Photo News

De Britse regering onderzoekt de mogelijkheid om het niet-betalen van kijk-en-luistergeld uit de strafwet te halen. Dat heeft minister van Financiën Rishi Sunak gezegd aan de openbare omroep BBC.

Elk Brits gezin met een televisietoestel betaalt jaarlijks 154 pond (184 euro) kijk-en-luistergeld. Britten die die belasting niet betalen, riskeren voor de rechter gedaagd te worden en boetes tot 1.000 pond (1.200 euro) te moeten betalen. Sunak bevestigde aan de BBC dat premier Boris Johnson een onderzoek naar die sanctie heeft bevolen. Dat gebeurde na de grote overwinning voor de Conservatieven vorige week.

“De straffen voor het niet betalen van kijk-en luistergeld hebben in het verleden al vaker vragen opgeroepen”, zei Sunak, die niet inging op alternatieven voor de inning van de belasting.

Tijdens de verkiezingscampagne verkondigde Johnson al dat moet worden bekeken of de radio-en-tv-belasting geschrapt kan worden. “Je moet je afvragen of het op lange termijn nog wel te verantwoorden is om een mediabedrijf te sponsoren, als je ziet hoe andere organisaties erin slagen om zichzelf te financieren”, zei hij.

2027

Sunak wou niet “speculeren” over de financiering op lange termijn, en benadrukte dat die verzekerd is tot minstens 2027, wanneer de huidige beheersovereenkomst afloopt.

Hij wees er wel op “dat de manier waarop mensen media consumeren aan het veranderen is, en uiteraard kijken we in welke richting dat evolueert”.

De Britse openbare omroep waarschuwt echter dat die decriminalisering hen zo’n 200 miljoen pond (240 miljoen euro) per jaar zou kosten. Het kijk-en-luistergeld was afgelopen jaar goed voor zo'n 75 procent van de BBC-inkomsten.

 “Elke regering zou zéér goed moeten nadenken voor ze probeert om de BBC te onderwerpen”, waarschuwde ook voormalig BBC-topman Lord Michael Grade voor de schadelijke gevolgen. Volgens Grade wil ook geen enkele Britse premier herinnerd worden als “degene die de BBC vernietigde”.

Ontduiking

In 2015 liet de regering-Cameron al de mogelijkheid onderzoeken om de boetes te innen onder burgerlijk recht in plaats van onder de strafwet, zoals dat het geval is voor parkeerboetes. Uiteindelijk besloot een onafhankelijk rapport echter dat alles beter bij het oude zou blijven, met het argument dat decriminalisering het risico op ontduiking zou kunnen vergroten.