Project tegen kindboefjes werkt: nog eens 400.000 euro voor 50 probleemjongeren

© david van hecke

Stad Gent investeert nog eens 400.000 euro in een groep van vijftig Slowaakse probleemjongeren uit de Brugse Poort en Sluizeken. Jeugdwerkers proberen die groep, waarvan de jongsten nog geen 10 jaar zijn, al een jaar op het rechte pad te houden. “Maar hun problemen zijn niet opgelost in een half jaar tijd.”

Bert Staes

Handtassen stelen, ramen ingooien, mensen bespuwen en lastigvallen op de bus, zelfs een auto stelen. Het was vorig jaar alle hens aan dek om een groep kinderen uit de Brugse Poort en de wijk Sluizeken onder controle te krijgen. Een groep van vooral tieners, maar ook met kinderen van amper acht jaar oud.

De ‘onhandelbare’ groep, voornamelijk kinderen van ingeweken Romfamilies uit Slowakije, dreigde af te glijden naar echte jeugdbendes. “Maar ik wil geen verloren generatie”, zei burgemeester Daniël Termont (SP.A). Er werd prompt 235.000 euro vrijgemaakt, het gerecht en het jeugdwerk zetten samen een nieuwe aanpak uit, en elk van de jongeren kreeg een individuele begeleider. Zeventien gezinnen werden nauw opgevolgd.

Eén jaar later zijn er resultaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen