Videospeler inladen...

"Karma" en "yeet" zijn Kinderwoord en Tienerwoord van het jaar

De stemming via Ketnet en nws.nws.nws is voorbij. Ontdek hier de Kinder- en Tienerwoorden van het jaar: "karma" en "yeet". En - voor iedereen ouder dan 18 - wat ze precies betekenen. 

Al voor de negende keer is het Kinderwoord van het jaar gekozen, door kinderen zelf via Ketnet. "Karma" volgt "boeie" op, de winnaar van 2018. Karma? Is dat geen term uit de oosterse religie? Of "Instant karma", een liedje van John Lennon?

Even Van Dale raadplegen: "kar·ma (het; o):  (hindoeïsme en boeddhisme) het geheel van goede en slechte daden en gedachten tijdens het aardse bestaan, dat iemands latere bestaan bepaalt"

De kinderen uit de zesde klas van basisschool Musica in Antwerpen gebruiken "karma" courant, vertellen ze op Karrewiet:  "Als iemand zegt dat ik een slechte toets heb, en daarna blijkt dat hij zelf een slechte toets heeft, dan zeg ik: karma!" Het kan ook in positieve zin: "Als ik een oud vrouwtje help op straat of in de supermarkt, en ik vind daarna een briefje van 100 euro…"

Engelse invloed

Dat kinderen nu plotseling massaal "karma" gebruiken komt door het Engels, licht VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx toe: "In de Engelstalige wereld is het begrip al langer bekend in de omgangstaal, nu is het dus ook het lievelingswoord van heel jonge Vlaamse kinderen. Daaruit blijkt weer maar eens dat de invloed van de Engelse informele taal op kinderen en jongeren heel groot is."

“Karma” kreeg een heel hoge score: 46,4 percent van de stemmen, gevolgd door "bruh" met 23,07 percent, "scrunchie" met 15,42 percent, "sksksk" met 12,53 percent en "tingles" met 2,58 percent.

"Yeet"

Als eerste Tienerwoord van het jaar komt "yeet" uit de bus, gekozen via nws.nws.nws, het VRT NWS-kanaal voor tieners op Instagram. "Yeet" is een uitroep van blijdschap of opwinding. Soms wordt "yeet" ook als een werkwoord gebruikt, iets of iemand "yeeten" betekent gooien. Maar het is wel niet zo eenvoudig te definiëren wat het nu precies wil zeggen. Rahma (19) gebruikt "yeet" als stopwoordje, "na een of andere absurde uitspraak". Evy (18) geeft een ander voorbeeld: "Als ik een goed examen heb afgelegd, dan zeg ik “yeet”.

"Yeet" laat de kracht van de huidige videocultuur van Vine en YouTube zien", zegt Ruud Hendrickx. Oorspronkelijk komt "yeet" uit het basketbal en later uit de danswereld, maar in vijf jaar tijd is het uitgegroeid tot een uitroep, in de sfeer van "yes!" en "neat!" Net zoals bij het Kinderwoord is ook de Engelse – Amerikaanse – invloed op de Vlaamse jongerentaal overduidelijk."

"Yeet" kreeg 38,5 percent van de stemmen; "OK boomer" 28,3 percent. "Skeer" eindigde op 19 percent en "hayek" kreeg 14,2 percent van de stemmers achter zich.

Morgenochtend om 5 uur wordt het (grotemensen-) Woord van het Jaar 2019 bekendgemaakt. 

Bekijk hier het verslag van ons jeugdjournaal "Karrewiet" over de bekendmaking van het kinderwoord van het jaar:

Videospeler inladen...

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal over het kinder- en tienerwoord van 2019:

Videospeler inladen...

Meest gelezen