Direct naar artikelinhoud
Terrorisme

Belgische anarchist opgepakt in Athene voor bezit brandbommen, gekend voor brandstichting in België

Een demonstrant bij de betoging op 6 december in Athene.Beeld EPA

De Belg M.V.R. zit in voorhechtenis vast in Griekenland, nadat hij eerder deze maand is opgepakt bij een gewelddadige manifestatie in Athene. De man bleek in het bezit van brandbommen. Hij is in ons land gekend als een anarchist die betrokken is bij meerdere brandstichtingen.

Het was groot nieuws in Griekenland: een Belg opgepakt met brandbommen. De 33-jarige man werd aangehouden op 6 december. Hij nam deel aan de jaarlijkse manifestatie ter nagedachtenis van de vijftienjarige Alexandros Grigoropoulos, die op die dag in 2008 werd doodgeschoten door de politie, waarna de zogeheten decemberrellen uitbraken.

De Belg bleek in het bezit van onder andere twee geïmproviseerde brandbommen, een fles met ontvlambare vloeistof en een gasbrander. Hij zou geweigerd hebben om zijn vingerafdrukken te geven en uitleg te verschaffen over zijn plannen.

Volgens bronnen van De Morgen zit hij nog altijd in voorhechtenis in Athene en gaat het om M.V.R., gekend in ons land voor betrokkenheid bij brandstichtingen. M.V.R. maakt deel uit van een anarchistische groepering rond Acrata, een bibliotheek met anarchistische lectuur in Brussel.

De gevel van Acrata in Brussel in 2014.Beeld RV Google Street View

De groep richt zich voornamelijk tegen de staat en is in ons land betrokken bij een reeks brandstichtingen in gebouwen en auto’s, maar ook voor onaangekondigde betogingen, vernielingen, winkeldiefstallen en slagen aan politieagenten. In 2015 stichtten ze met behulp van een gasbrander brand in de woning van een architect die betrokken was bij de bouw van de gevangenis in Haren. Enkele jaren daarvoor stichtten ze ook brand in een gesloten centrum voor migranten, omdat ze gekant zijn tegen opsluitingen. De lijst met feiten, groot en klein, is lang. Zo werd ook een limousine beschadigd en de chauffeur kreeg klappen.

Vorig jaar kwam het tot een rechtszaak tegen twaalf leden van de groep, onder wie M.V.R. Het federaal parket wou hen vervolgen als terroristische groep, maar daarin volgde de rechtbank niet. In mei dit jaar verklaarde de rechtbank de procedure onontvankelijk. Het federaal parket is in beroep gegaan en de zaak komt eind volgend jaar voor. Er zou geen enkele indicatie zijn dat de groep betrokken is bij de recente brand in het asielcentrum in Bilzen.

Demonstranten met een molotovcocktail in Athene.Beeld EPA
Griekse politie pakt een demonstrant hardhandig aan.Beeld AFP