Mensen die lijden aan dementie zijn volgens de wet wilsonbekwaam; zelfs met een voorafgaande wilsbeschikking is euthanasie niet mogelijk.
Volledig scherm
PREMIUM
Mensen die lijden aan dementie zijn volgens de wet wilsonbekwaam; zelfs met een voorafgaande wilsbeschikking is euthanasie niet mogelijk. © ANP XTRA

8 op de 10 Vlamingen willen euthanasie bij dementie: “Als je niet wilsbekwaam bent, kun je geen euthanasie meer krijgen. Zelfs al heb je dat neergeschreven”

Hebben mensen met dementie recht op euthanasie? 81 procent van de Vlamingen vindt van wel. Dat blijkt uit De Grote Peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir. “En dat verbaast me niets”, zegt euthanasie-specialist Wim Distelmans. “Drie keer per week geef ik lezingen en achteraf word ik telkens alleen over dit onderwerp aangesproken. Mensen reageren echt boos omdat dit na jaren van discussie nog steeds niet wettelijk is geregeld.” 

14 reacties

  • Serge Aernoudt

    4 jaar geleden
    Waar halen de heren/dames politici het recht vandaan om te beslissen over onze levens en ook onze dood?
  • Gerrit Malego

    4 jaar geleden
    ik vind dat iedereen euthanasie zou moeten kunnen krijgen, ongeacht de leeftijd, gezondheidstoestand, geestestoestand. Of noem het legale zelfmoord voor mijn part. Als ik er morgen genoeg van heb om op deze aardkloot rond te lopen, dan zou ik graag hebben dat ik dat op een manier kan doen waarbij mijn medemens mij niet moeten vinden aan een strop in de garage, of in 10000 brokken onder de trein.
  • Marc Spandel

    4 jaar geleden
    Net zoals de media betaald wordt door allerlei bedrijven om 'het volk' te manipuleren tot bepaald aankoopgedrag... maakt ook de overheid gebruik van de media om "het volk" te manipuleren tot euthanasie- wensen om minder uitgaven te moeten doen aan mensen die 'economisch' gezien nutteloos zijn geworden.
  • Patrick Mechels

    4 jaar geleden
    Dat komt waarschijnlijk ook niet overeen met de beoogde ziekenhuisfactuur aan de patiënt.
  • Roland Van der Elst

    4 jaar geleden
    Ikzelf vind dat we zelf beslissen over ons lichaam. Het is ver gekomen dat anderen moeten beslissen of ik mag sterven of niet. De deze die tegen zijn hebben waarschijnlijk nog niemand bij hun in huis genomen of gekent met dementie,laat staan dat zij dan over ons lichaam moeten beslissen.ik beslis over mijzelf,in Holland zijn ze zo preuts niet.