Direct naar artikelinhoud
Formatie

Officieel willen N-VA en PS nog praten. In werkelijkheid is het anders

Paul Magnette (PS) bracht een week geleden verslag uit bij de koning.Beeld Tim Dirven

Officieel willen N-VA en PS nog met elkaar praten. In werkelijkheid is het wachten tot een van beiden duidelijk maakt dat een paars-gele regering geen optie is. Tot die tijd houden ook CD&V en Open Vld de kaarten dicht tegen de borst.

“Ik heb er genoeg van dat men ons als ‘Untermenschen’ behandelt omdat we Walen zijn.” MR-ondervoorzitter Jean-Luc Crucke reageerde maandag als door een wesp gestoken op enkele uitspraken van voorzitter Bart De Wever (N-VA) dit weekend. Die had het “over miljarden aan belastingen om passieve kiezers in het zuiden van het land te onderhouden.” Ook PS-voorzitter Paul Magnette vond die uitlating beneden alle peil.

Kortom, het vertrouwen tussen de partijen van een mogelijke paarsgele regering is niet om over naar huis te schrijven. Dat het aartsmoeilijk wordt om voor toenadering tussen PS en N-VA te zorgen, is al langer duidelijk. Toch gaan de federale onderhandelaars er officieel nog van uit dat zij eerst duidelijkheid moeten verschaffen. Vooral Open Vld en CD&V hebben geen zin om de kastanjes uit het vuur te halen. Als paars-geel begraven wordt, moeten PS en N-VA het zelf doen.

Zenuwachtigheid bij Open Vld

Vooral bij Open Vld is de zenuwachtigheid groot. Paul Magnette slaagde er als informateur in de liberalen warm te maken voor een paars-groene coalitie. Maar een peiling die precies in die periode afgenomen werd, toonde vorige week dat Open Vld verder wegzakt in het moeras van middelgrote partijen. “Niemand wordt er vrolijker van,” klinkt het bij een ingewijde, “maar het verandert tot dusver niets aan de aanhang van paars-geel of paars-groen.”

Partijvoorzitters Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zetten deze week hun informatieopdracht voort. Vrijdag worden de twee bij de koning verwacht voor een eerste debriefing. Tot die tijd willen de informateurs PS en N-VA meermaals rond de tafel krijgen, met afwisselend andere partijen erbij. Dit weekend gebeurde dat al een eerste keer, zonder veel resultaat. Maandag werden de gesprekken verdergezet.

Het is niet de bedoeling van Coens en Bouchez om de draad zomaar op te pikken waar PS-voorzitter Paul Magnette die had losgelaten. De informatienota van Magnette is “weg”, klinkt het, en zijn vergaderingen met de zes paars-groene partijen zijn van de baan. De informateurs willen “weg van de tegenstelling paars-geel of paars-groen”, zegt een goed ingelichte bron.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.