Direct naar artikelinhoud
Navo

Grootste aantal manoeuvres Russische duikboten sinds einde Koude Oorlog

Grootste aantal manoeuvres Russische duikboten sinds einde Koude Oorlog
Beeld Photo News

De Navo-lidstaten hebben deze herfst het grootste aantal manoeuvres van Russische onderzeeërs gerapporteerd sinds het einde van de Koude Oorlog. “Rusland optimaliseert voortdurend zijn slagkracht onder water”, zei Navo-woordvoerster Oana Lungescu maandag aan Duitse journalisten. Zo was in oktober een tiental Russische duikboten tegelijk actief in de Noordzee en het noorden van de Atlantische Oceaan.

en

De Navo zegt sinds langere tijd hierop te hebben gereageerd. Zo zijn er ook meer manoeuvres en patrouilles ter zee van de Navo-bondgenoten en ze investeren meer in aanvallen op onderzeeboten vanuit de lucht. Ook is in de basis van Norfolk (Virginia) een nieuw commando aangesteld dat voor een betere bescherming van de transportwegen tussen Noord-Amerika en Europa moet zorgen.

Het noorden van de Atlantische Oceaan is belangrijk voor de veiligheid van Europa vanwege de koophandelstrajecten, de communicatiekanalen en de militaire routes, aldus de woordvoerster.

Een van de Navo-scenario’s houdt in dat Russische onderzeeërs de communicatiekabels tussen de VS en Europa zouden doormidden snijden. Aanvallen van die aard zouden deel van een hybride oorlogsvoering kunnen worden, heet het. Dat wil zeggen een scenario waarbij zowel openlijke als geheime oorlogshandelingen worden verricht.