Kleinzoon ex-minister zaait paniek als ‘The Joker’

© RR

Een jongeman die verkleed als ‘The Joker’ mensen bedreigde met een mes en een pistool riskeert veertig maanden cel. Hij staat ook terecht voor brandstichting.

aft

‘Eindelijk avond lekker veel fun maken en iedereen bang maken.’ Op zijn Facebookpagina liet de 22-jarige D. er geen twijfel over bestaan wat hij op 22 augustus van plan was. Met groengeverfde haren en gewapend met een mes en een replicapistool ging hij die avond in Knokke-Heist de baan op om mensen de stuipen op het lijf te jagen.

Toen de politie hem kwam inrekenen hield D. het mes tussen zijn lippen geklemd en bedreigde hij de agenten met het pistool. De jongeman werd overmeesterd en zit sindsdien in de gevangenis. Gisteren verscheen hij voor de strafrechter in Brugge. Daar moest hij zich ook verantwoorden voor een brandstichting in februari 2015 in Knokke-Heist. Na een zware ruzie met zijn vader probeerde hij toen brand te stichten in de kelder van het appartementsgebouw waar zij wonen. “De schade bleef gelukkig beperkt”, zei de procureur gisteren. “Maar er was reëel gevaar dat het vuur zich zou verspreiden.”

Alter ego

Ook voor de brandstichting zat D. enkele maanden in voorhechtenis. Zijn fascinatie voor ‘The Joker’, de iconische slechterik uit de Batmanfilms, is volgens zijn advocaat Christopher Lantsoght te wijten aan een dissociatieve identiteitsstoornis. “Hij beseft wat hij gedaan heeft, maar het was niet bewust”, beweerde Lantsoght. “De feiten waren het gevolg van een zware depressie en die brand stichtte hij onder zijn ander alter ego Stan.”

Het Openbaar Ministerie vroeg veertig maanden celstraf voor D., al dan niet voor een deel met uitstel onder voorwaarden. Meester Lantsoght vroeg om het effectieve deel van de celstraf te beperken tot de voorhechtenis en de rest voorwaardelijk te geven. Een van de voorwaarden zou dan psychiatrische begeleiding kunnen zijn. De beklaagde is de zoon van ex-notaris Raoul Vreven en de kleinzoon van voormalig Defensieminister Freddy Vreven. Raoul Vreven is evenmin onbesproken. In 2013 kreeg hij vier jaar cel nadat hij 2,5 miljoen euro had verduisterd van klanten. Op dat moment woonde de familie Vreven nog in Sint-Truiden. Maar nadat hun villa in Limburg verkocht werd, verkaste het gezin naar Knokke. De uitspraak in de zaak van de 22-jarige D. volgt op 23 december.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen