Direct naar artikelinhoud
Drugs

Meest gezochte crimineel van Nederland loopt tegen de lamp: Ridouan T. aangehouden in Dubai

Ridouan T.Beeld ANP

Ridouan T., de meest gezochte crimineel van Nederland, is aangehouden in Dubai. De man zou opdrachtgever zijn geweest van verschillende moorden. Ook wordt hij een kopstuk in de cocaïnehandel genoemd.

, en

Om en bij de honderd rechercheurs hebben meer dan een jaar “alles uit de kast getrokken” om Ridouan T. vast te krijgen. Gisteren leken al die inspanningen eindelijk te lonen. De 41-jarige man werd toen in een villa in Dubai aangehouden. Volgens de autoriteiten was hij het emiraat binnengereisd met een vals paspoort en visum. Ter plekke zou hij verschillende identiteitsbewijzen hebben gebruik om uit het zicht van de politie te blijven. 

De man is al jaren op de vlucht. Hij wordt van een hele rist misdrijven verdacht. Liquidaties voornamelijk, al wordt hij ook gezien als een kopstuk in de cocaïnehandel.

Het bekendst is T. van het grote liquidatieproces Marengo, dat in 2017 op gang kwam. Nabil B. meldde zich destijds als kroongetuige bij justitie. Hij stelde dat hij actief was in de bende van T, maar kreeg na een “vergismoord” in Utrecht, waarbij een goede kennis van hem het slachtoffer werd,  wroeging en liep over. Een week nadat de kroongetuigendeal met het Nederlandse Openbaar Ministerie bekend raakte, werd de niet-criminele broer van B. plots doodgeschoten. Ook de advocaat van B. werd wat later voor zijn eigen huis doodgeschoten. Politie en justitie achten het scenario dat de wraakzuchtige T. achter deze moorden zit zeer waarschijnlijk. 

Naast Marengo is er ook het liquidatieproces Eris. Hier zouden mensen uit de motorclub Caloh Wagoh als “moordmakelaars” voor onder andere T. optreden. Voor beide processen zitten inmiddels tientallen verdachten vast.

Ook in Marokko gezocht

Ook in de lopende strafzaak tegen Richard R., alias Rico de Chileen, figureert T. volop. Het duo heeft volgens justitie in innige samenwerking moordopdrachten uitgevaardigd. 

T. werd op 20 december 1977 in Marokko geboren en kwam op jonge leeftijd met zijn familie naar Nederland. Hij groeide op in Vianen. In zijn tienerjaren zette hij zijn eerste schreden op het criminele pad. Hij wordt ook in Marokko gezocht, onder meer in verband met de moord op de zoon van een rechter. “Ik weet nog niet wat Marokko wil, maar we gaan uit van uitlevering aan Nederland en niet Marokko”, aldus hoofdofficier Fred Westerbeke. 

Die rekent er naar eigen zeggen ook op dat de uitlevering een kwestie is van weken. “Misschien sneller”, klonk het op een persconferentie. Daar zei ook politiechef Landelijke Eenheid Jannine van den Bergen dat met de aanhouding “een grote klap is uitgedeeld aan de georganiseerde criminaliteit in Nederland”. Alle specialismen binnen de politie “verdienen een groot compliment voor hun kunde en expertise.”  

Vorig jaar werd er nog een beloning van 100.000 euro beloofd aan degene die informatie zou verstrekken die leidt tot de aanhouding van T.. Dat geld zal niet worden uitgekeerd, omdat er geen gouden tip was die tot zijn arrestatie leidde.