Direct naar artikelinhoud
Brexit

Johnson wil einde overgangsperiode brexit vastleggen

De Britse premier Johnson hamert in aanloop naar de verkiezingen een bordje met de tekst ‘Get Brexit Done, stem Conservatief’ in de tuin van een supporter in de grond.Beeld AFP

De Britse premier Boris Johnson wil met zijn nieuwe brexitwet iedere verlenging van de overgangsperiode na 2020 na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media staat in de wet een verbod op verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.

en

De regering van Johnson wil vrijdag, een dag nadat de koningin haar troonrede geeft en zo het parlementair jaar opent, de wetgeving die nodig is voor het Britse vertrek uit de EU voorleggen aan het parlement. Als het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de EU verlaat, begint een overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor de Britten, maar waarin ze geen zeggenschap meer hebben over nieuwe EU-zaken. 

In de elf maanden die resteren tot 31 december 2020 onderhandelen de Britten en de EU dan over een nieuw handelsverdrag.

Nieuw parlement

De Britse parlementariërs komen vandaag bijeen om beëdigd te worden na de verkiezingen van vorige week. Er zijn veel nieuwe gezichten te zien in het parlement, waar 109 van de 365 Conservatieve parlementariërs hun debuut maken. De partij van premier Boris Johnson veroverde bij de verkiezingen een grote meerderheid in het 650 zetels tellende Lagerhuis en kreeg ook kiesdistricten in handen die traditioneel naar de linkse Labourpartij gaan.

Bovenaan de agenda staat de verkiezing van de nieuwe parlementsvoorzitter Lindsay Hoyle, die vorige maand de vorige bekende ‘mister speaker’ John Bercow opvolgde. Hoyle moet vanwege de verkiezingen opnieuw worden gekozen, maar dat wordt gezien als een formaliteit.

Lindsay Hoyle (midden, staand), de nieuwe ‘speaker of the house’.Beeld AP