Direct naar artikelinhoud
Luchtvaart

Boeing schort productie 737 MAX tijdelijk op

Boeing gooit de handdoek en stopt met productie van 737 MAX.Beeld REUTERS

Vliegtuigmaker Boeing stopt in januari tijdelijk met de productie van het toestel 737 MAX. Dat bevestigt Boeing in een verklaring. Volgens de vliegtuigbouwer zal die beslissing niet direct tot ontslagen leiden onder de 12.000 medewerkers die aan het toestel werken.

, en

Het is nog altijd niet bekend wanneer de ooit zo populaire toestellen weer de lucht in mogen. Het toestel mag niet meer vliegen na twee crashes. Eerst verongelukte een toestel van Lion Air in Indonesië, waarbij 189 mensen om het leven kwamen. Een aantal maanden later stortte een 737 MAX van Ethiopian Airlines neer. Alle 157 inzittenden kwamen om. Eerder dit jaar werd daarom besloten dat de 737 MAX voorlopig aan de grond moet blijven.

Door een softwarefout werd de neus van het toestel naar beneden geduwd. Boeing is al langere tijd bezig met een update, maar die aanpassingen aan het toestel moeten door alle betrokken luchtvaartautoriteiten worden goedgekeurd.

De 737 MAX was tot begin dit jaar het bestverkopende vliegtuig van Boeing. Het afgelopen jaar werden er maandelijks nog altijd 42 toestellen van dat type gebouwd, hoewel alle bestellingen bevroren zijn tot groen licht wordt gegeven voor een terugkeer van het toestel. Boeing zit nu met een totaal van zo’n 375 nog niet afgeleverde toestellen van het type 737 MAX.