Betogers bekogelen Francken met drank en schoenen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft maandagavond op een debat in Charleroi zijn tegenstand voor het toekennen van een visum voor het Syrische gezin herhaald. Een rechter mag zich niet in de plaats stellen van de regering om te beslissen over de toegang tot het grondgebied, klonk het. De beslissing van de rechters volgen, "zou een stap te ver zijn".Francken was in het hotel van Charleroi Airport gastspreker op een bijeenkomst van de plaatselijke MR-afdeling omtrent het het migratiebeleid van de regering. Tientallen betogers bekogelden de staatssecretaris bij aankomst met drank en schoenen. Na de incidenten sprak Francken de zaal toe.

blg, lob

Francken is maandagavond uitgenodigd door de MR-afdeling van Charleroi en Thuin om er te spreken over het migratiebeleid van de regering-Michel.

Volgens de Franstalige nieuwszender RTL Info werd Francken bij aankomst aan de luchthaven van Charleroi, gelegen in de gemeente Gosselies, bekogeld met drank en schoenen.

De betogers, voornamelijk vakbondsleden, hebben zich voor de ingang van het gebouw verzameld en dragen pancartes met zich mee waarop onder meer staat: “Een visum voor Francken”. Een deel van de betogers slaagde erin om de ingang van het gebouw binnen te geraken. Maar een grote veiligheidsmacht kon voorkomen dat ze tot de conferentiezaal konden doordringen.

"Ah, ce chaleur de l'accueil, dat warme welkom, da's echt een van onze Waalse troeven," grapte Denis Ducarme (MR) over de ontvangst van Francken. "Er hebben tientallen mensen afgebeld omdat er op sociale media al dagenlang bedreigingen geuit worden", gromt hij.

De betogers protesteren tegen de weigering door Francken van een (humanitair) visum voor een Syrisch gezin uit Aleppo.

LEES OOK. Advocate: “Als visum uitblijft, sturen we dinsdag een deurwaarder voor 20.000 euro”

"Waarom blijft u naar een fascist luisteren?"

Wanneer Francken uiteindelijk de microfoon in handen krijgt, komt daar een stevig en lang applaus bovenop. Francken kan het niet laten en geeft de boeh-roepers nog gauw een veeg. "U mag vertrekken hoor. Waarom blijft u naar een fascist luisteren? U heeft geen respect. Zéro respect." Hij krijgt prompt nog een applaus.

Een rechter mag dergelijke beslissing niet in de plaats van de regering nemen, herhaalde hij. Waar de gemoederen gekalmeerd waren na aanvang van zijn uiteenzetting, liep de temperatuur in de zaal toen opnieuw op.

Als het Syrische gezin opnieuw ter sprake komt gaan de poppen weer aan het dansen. "We hebben voorgesteld dat ze een humanitair visum aanvragen in Libanon. Dat kunnen ze. Ik denk dat ze dat ook moeten doen. Ik kán en zál hen geen visum geven. De precedentwaarde is veel te groot. De rechter heeft gezegd dat ik een visum moet geven, dan dat kan niet. Een rechter mag zeggen dat we een nieuwe beslissing moeten nemen, maar kan nooit in de plaats van de regering beslissen wat er moet gebeuren. Dat is mijn bevoegdheid. Daarom ben ik ook naar de Raad van State gestapt."

Verschillende aanwezigen haalden hun pancarten boven en scandeerden "Francken buiten", waarop ze de zaal verlieten. In deze de beslissing van de rechter volgen, "zou een brug te ver zijn" voor Francken, waarbij hij erop wees dat dat er 60 miljoen vluchtelingen zijn in de wereld.

Voorts vroeg Francken onder meer bijkomende plaatsen in de gesloten centra, waar het aantal plaatsen na het aantreden van de regering al opgetrokken werd van 400 naar 600.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen